Flykaos i Europa:

- Vært langt ifra bra

Det kan virke som at samtlige flyplasser i Europa har hatt nok å gjøre i sommer, men det er ikke tilfellet. En av Londons flyplasser tilbyr seg nå å være vert for kansellerte flyginger på de største lufthavnene.

STILLE: Med bare noen få avganger om dagen har det vært stille på London Southend Airport i sommer, i motsetning til byens andre flyplasser. Foto: Shutterstock / NTB
STILLE: Med bare noen få avganger om dagen har det vært stille på London Southend Airport i sommer, i motsetning til byens andre flyplasser. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Så langt har det vært en travel sommer for flyselskapene og de mange flyplassene i Europa, etter to år med strenge reiserestriksjoner.

Pandemien ga store konsekvenser for reisevirksomheten, og i etterkant har flere flyplasser slitt med underbemanning. Det har ført til kaos-tilstander flere steder.

Blant flyplassene som i sommer har fått kjenne på det massive trykket, finner vi knutepunktene Heathrow og Gatwick, som er blant Europas travleste.

Desperate

På Heathrow har de innført et kundetak på 10 000 passasjerer om dagen, som følge av lite kapasitet.

London Southend Airport er derimot desperate etter virksomhet, ifølge Sky News, og tilbyr seg nå å være vert for flyginger som kanselleres av de større lufthavnene.

Direktøren for flyplassen, Glyn Jones, skal ha kontaktet ulike flyselskaper og tilbudt sin hjelp.

Til Sky News har han uttalt at neste sommer må bli bedre.

- De siste månedene har vært langt ifra bra, sier han.

Avisa skriver at flyplassen kun har én eller to avganger om dagen og at passasjertallet er ned 95 prosent sammenliknet med før corona.

Sliter etter pandemien

Bare ett flyselskap benytter seg nå av flyplassen i utkanten av Essex, som følge av at flyselskapene trakk seg ut under lockdown for å legge rutene sine til større flyplasser. Kun EasyJet gjenstår, som bare flyr fire ruter.

Årsaken til underbemanning mange steder er at industrien sliter med å trappe opp igjen og rekruttere ansatte som ble permittert eller mistet jobben under pandemien.

Mange flyselskaper har også hatt ansatte i streik. Blant annet har rundt 700 ansatte i British Airways på Heathrow vært i streik siden juni, blant dem flest kvinnelige innsjekkingsarbeidere.

Grunnen til streiken var et lønnskutt på ti prosent, som ble jobbet fram under pandemien.

Nå er imidlertid streiken avblåst, etter at personalet godtok et tilbud på åtte prosent lønnsøkning, ifølge BBC.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer