Værvarsel

Klimaforhandlingene i Buenos Aires 2. - 13. nov. 1998

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet :på nettet har engasjert Silje Schei Tveitdal (24) som uavhengig eksperkommentator under Klima- forhandlingene. Hver dag vil hun sende hjem kommentarer og inntrykk fra Buenos Aires til Dagbladets lesere.

Silje Schei Tveitdal, f.1974, kommer fra Froland og tok artium ved Arendal Gymnas i 1993. Hun har fulgt de internasjonale klimaforhandlingene siden 1994. Tveitdal ble valgt til nestleder i Natur og Ungdom i 1994, og har ledet organisasjonen siden 1997. Tveitdal har grunnfag samfunnsgeografi og studerer for tiden sosialøkonomi ved Universitet i Oslo.

SILJE SCHEI TVEITDAL KOMMENTERER

Ute, litt lenger nord på kontinentet, er orkanen Mitch i ferd med å rase fra seg. Orkanens herjinger kan ha tatt livet av 24.000 mennesker. Over to millioner mennesker har mistet hjemmene sine. I Honduras er 70 prosent av avlingen ødelagt.
De tretten varmeste årene i dette århundre har alle inntruffet etter 1980. 1998 ser ut til å bli det aller varmeste. Aldri før har temperaturendringer skjedd så raskt. Klimaforskere mener de allerede ser resultatet av dette i form av ekstremt vær.
I juli og august opplevde Kina den verste flommen på 40 år. 50 millioner mennesker ble hjemløse. 5 millioner hektar landbruksland ble ødelagt. 3700 mennesker mistet livet og ødeleggelsene kostet mer enn 200 milliarder kroner. Samtidig mistet 25 millioner mennesker hjemmene sine i Bangladesh. Mer enn tusen personer er funnet omkommet. I september tok orkanen George livet av 4000 mennesker og det ble registerert ødeleggelser for 50 milliarder kroner.
I sommer skapte værfenomenet El Nino hetebølger over Europa og USA. Flere hundre mennesker døde. Et varmere klima vil føre til at havet utvider seg. Den vesle øystaten Kiribati har allerede opplevd at flere småøyer har blitt slukt av havet.
Ingen kan med sikkerhet si at det ekstreme været I år skyldes utslipp av klimagasser. Vi bør likevel se på det som et alvorlig varsel om hvilket vær vi har i vente dersom klimatrusselen ikke tas på alvor. Vitenskapelig usikkerhet betyr ikke at vi kan satse på at forskerne tar feil. Usikkerheten kan like godt innebære tilstander verre enn de som antydes fra forskerhold.