Vag beklagelse fra Bush

George W. Bush beklaget torsdag at en kinesisk flyger mistet livet i kollisjonen med det amerikanske spionflyet søndag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men han gjentok at den amerikanske flybesetningen må få reise hjem straks.

Om Kina vil oppfatte beklagelsen fra USAs øverste leder som enda et skritt på veien til en avklaring mellom de to landene, gjenstår å se. USA nekter fortsatt å komme med en formell unnskyldning for å ha nødlandet på øya Hainan i Kina, slik Kina krever. Bush ville ikke kommentere forhandlingene nærmere, men gjorde det klart at hans ønske om et fortsatt godt forhold mellom Kina og USA er avhengig av at Kina lar mannskapet reise hjem.

- Jeg beklager at en kinesisk flyger er savnet. Jeg beklager at de har mistet ett av sine fly. Vi sender våre bønner til flygeren og hans familie. Vi sender også våre bønner til våre tjenestemenn og kvinner. De må få reise hjem, sa han på et møte for avisredaktører i Washington.

Hektisk

- Vi jobber med alle diplomatiske kanaler for å få gjennomført vår prioriterte oppgave. Min oppgave er å få våre folk hjem, sa Bush.

Det hvite hus bekreftet torsdag at det foregikk et hektisk diplomati mellom USA og Kina for å få frigitt det amerikanske mannskapet og flyet. Talsmann Ari Fleischer i Det hvite hus, sa at partene var inne i intense forhandlinger og en meget følsom fase.

- Vi jobber hardt og har mye å gjøre, kunne også utenriksminister Colin Powell fortelle.

Fra begge sider meldes det om visse tegn til framgang i forhandlingene. En talsmann for Kinas utenriksminister Tang Jiaxuen, sier Kina ser positivt på utenriksminister Colin Powells brev til kinesiske myndigheter hvor USA for første gang beklaget at en kinesisk flyger mistet livet, men at Kina fortsatt forventer en unnskyldning. USAs ambassadør i Kina, Joseph Prueher, sa til journalister i Beijing at «det ser bra ut», før møter i utenriksdepartementet.

STRIDENS KJERNE Det omstridte spionflyet står fortsatt på basen i Sør-Kina. Men konflikten ser nå ut til å kunne få en løsning.Foto: SCANPIX
STRIDENS KJERNE Det omstridte spionflyet står fortsatt på basen i Sør-Kina. Men konflikten ser nå ut til å kunne få en løsning.Foto: SCANPIX Vis mer

Spent

Mens verden følger spent med på hvordan den ferske presidenten George W. Bush takler sin første internasjonale krise, har han full støtte for sin håndtering så langt. Både demokrater og republikanere sier det er riktig av presidenten å forsøke fast, men konstruktivt diplomati, og at USA ikke skal komme med noen unnskyldning. Bush inntok en mer tilbakeholden rolle onsdag, men holdt tett kontakt med Powell og andre medarbeidere utover kvelden og natten. Kommer Bush positivt ut av krisen, kan han tjene på det. Ingenting er så samlende som en internasjonal krise som gir amerikanerne grunn til å støtte opp om presidenten.

Ordbruken har vært krassere blant konservative republikanere, og det er lenge siden man har hørt kommunistfrasene så flittig brukt som de siste dagene. Kina omtales nå bare som «kommunist-Kina» når republikanske politikere uttaler seg om krisen.

Utsetter

Ifølge CNN vurderte flere Kongressmedlemmer å utsette planlagte reiser til Kina i løpet av påskeferien, til etter at det amerikanske mannskapet er på plass i USA igjen.

- Dette er ikke den rette tiden å dra til Kina. Dette er ikke «business as usual», sa republikaneren Jon Kyl fra Arizona.

Det hvite hus utsatte også tildelingen av en kontrakt til blant annet Kina om produksjon av nye luer til det amerikanske forsvaret.

Det er mye som står på spill økonomisk for de to landene, og derfor er det få som egentlig tror at Bush vil gripe til midler som vil fullstendig kjøle ned forholdet mellom de landene.

(NTB)

STRIDENS KJERNE Det omstridte spionflyet står fortsatt på basen i Sør-Kina. Men konflikten ser nå ut til å kunne få en løsning.Foto: SCANPIX