Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vågå Ap ber Rune Øygard om å frasi seg ordfører-vervet

Et enstemmig vedtak om at Øygard burde fratre ble fattet av Vågå Ap på det ekstraordinære møtet i kveld. Øygard er informert over telefon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VÅGÅ (Dagbladet): Siden klokka 18 har sju representanter fra Vågå Arbeiderparti og fylkesleder i Oppland Arbeiderparti, Kjersti Stenseng, sittet i et ekstraordinært møte i Vågå kommunehus.

Sammen har de diskutert den permitterte Vågå-ordføreren Rune Øygards videre framtid i partiet.

- Et enstemmig styre i Vågå Ap har fattet følgende vedtak. Vågå Ap ser med største alvor på det som har kommet fram i retten til nå. Uavhengig av den framtidig dommen vurderer vi det slik at det vil være umulig for Rune Øygard å ta opp igjen ordfører-vervet, sier Live Langøygard, leder i Vågå Arbeiderparti på pressekonferansen.

- Vågå Ap ber Rune Øygard om å frasi seg ordfører-vervet.

Veid alle råd Det er ikke lett å fatte et slikt vedtak, forklarte Langøygard, som ikke vil si noe om scenarioet som oppstår dersom Øygard ikke trekker seg sjøl etter dette.

- Vi brukte mye tid på at alle ved bordet fikk nogenlunde lik innsikt i en del ting. Stoltenbergs råd har ikke hatt noe større betydning enn råd fra andre, sier Langøygard.

Sjøl har Øygard nettopp uttalt at han vil bruke kvelden på å vurdere sin stilling.

Ringe Øygard Øygard ble informert om vedtaket over telefon, opplyser lokalpartilederen. Langøygard vil ikke si noe om hva som ble sagt i samtalen, og hvordan ordføreren reagerte.

- Det må Øygard svare for sjøl, sier hun.

FATTET VEDTAK:  Et enstemmig styre bestemte at Vågå Ap anbefaler Øygard å tre av fra sitt ordfører-verv - som han har hatt i 16 år. Øygard er tiltalt som overgrep mot ei da mindreårig jente. Leder i Vågå arbeiderparti Live Langøygard (t.v.) og resten av styret etter møtet i kommunehuset i Vågå, der ordfører Rune Øygard oppfordres til å trekke seg. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
FATTET VEDTAK: Et enstemmig styre bestemte at Vågå Ap anbefaler Øygard å tre av fra sitt ordfører-verv - som han har hatt i 16 år. Øygard er tiltalt som overgrep mot ei da mindreårig jente. Leder i Vågå arbeiderparti Live Langøygard (t.v.) og resten av styret etter møtet i kommunehuset i Vågå, der ordfører Rune Øygard oppfordres til å trekke seg. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Det har ingen praktisk betydning om han trekker seg med umiddelbar virkning eller ikke, sier kommunestyrerepresentant Odd Erik Sveen.

- Det er sikkert mange som mener vi burde gjort ting annerledes. Men vi har gjort så godt vi kan hele tida, sier Sveen.

Ikke diskutert scenarioer Langøygard ble spurt av pressen om hva lokalpartiet tenker om at Øygard ikke har informert dem om Skype-samtalene med den mindreårige jenta, som sjokkerte hele Arbeiderpartiet fredag.

- Det har jeg ingen kommentar til. Vi er også skuffet over det som kom fram fredag, sier Langøygard, som sier de har mottatt mange negative reaksjoner på det som har kommet fram under rettssaken.

- Vi har ikke diskutert hva vi gjør dersom han vil fortsette som ordfører, sier Sveen som opplyser at de ikke har bestemt hvor lenge de er villige til å betale den permitterte ordføreren med full lønn.

Dette har han hatt siden mai i år.

- Vi beklager ikke at vi innvilget permisjon med full lønn, vi har hele tiden gjort det vi mener er best, sier Sveen.

Fortsatt ordfører Politiker-kollegaene har ingen mulighet til å sparke Øygard, men de kan derimot uttrykke mistillit til ordføreren og be han trekke seg.

TRE TIMER LANGT:  Vågå Ap brukte tre timer på å fatte vedtaket om at Øygard burde trekke seg som ordfører. Foto: Hilda Nyfløt / Dagbladet
TRE TIMER LANGT: Vågå Ap brukte tre timer på å fatte vedtaket om at Øygard burde trekke seg som ordfører. Foto: Hilda Nyfløt / Dagbladet Vis mer

Leder i Vågå Arbeiderparti, Live Langøygard, hadde nettopp snakket med ordføreren i forkant av møtet, og viderefortalte at han ikke hadde endret mening.

Øygard vil ikke trekke seg som ordfører.

- Stort sett alle i Vågå Ap har lønnet arbeid og derfor driver vi med jobbene våre på dagtid, sier Sveen på spørsmål om de følger rettssaken på Lillehammer.

- Jeg føler ikke at vi har blitt pressa noe mer enn det som er vanlig når man har en partiledelse. Vi har stått helt fritt til å komme fram til dette, sier Sveen.

Langøygard understreker at Øygard står midt inne i en rettsak, og sier at hun ikke vet om dette kommer til å innvirke på den videre gangen av rettssaken.

Kom med råd Fylkesleder Stenseng varslet før møtet at hun kom til å råde lokalpolitikerne til å uttrykke mistillit til den overgrepstiltalte overføreren. Dette begrunner hun, samt resten av ledelsen i Arbeiderpartiet, med at ordføreren mangler tillit etter fredagens avsløringer i retten.

- Det er en viktig og riktig beslutning. Mange ulike synspunkter ble drøftet, sier Stenseng etter pressekonferansen.

De har sagt klart ifra at ordførerens oppførsel overfor den mindreårige jenta ikke er forenelig med han tillitsverv.

Fram til møtet hadde ikke Vågå Ap gjort seg opp noen mening om framtida til ordføreren sin.

Må bestemme sjøl For at Øygard ikke skal fungere som ordfører lenger, må han sjøl søke om fratredelse fra jobben, enten i en kortere- eller for resten av valgperioden.

Ordføreren ble gjenvalgt i fjor høst, og har tilsammen sittet i 16 år - siden 1995.

Dersom Øygard ønsker fritak for en kortere periode vil fungerende ordfører siden i fjor, Iselin Jonassen, fortsette å være ordfører i kommunen. Dersom Øygard trekker seg helt fra sitt verv vil kommunestyre bli nødt til å velge en ny ordførerkandidat.

HASTEMØTE:  Statssekretær og fylkesleder Kjersti Stenseng er med på det ekstraordinære møtet i Vågå kommunehus nå. Foto: Hilda Nyfløt / Dagbladet
HASTEMØTE: Statssekretær og fylkesleder Kjersti Stenseng er med på det ekstraordinære møtet i Vågå kommunehus nå. Foto: Hilda Nyfløt / Dagbladet Vis mer

Jonassen har vært tilstede under møtet i kveld.

Men siden Arbeiderpartiet har 13 av i alt 21 mandater i kommunestyret, er det i praksis Arbeiderpartiet som bestemmer hvem som skal bli ny øverste folkevalgt i kommunen.

Kritiserte AP Vågå Sp, som har tre mandater i kommunestyret, sa tidligere i dag til Dagbladet at de mente det var feil av Arbeiderparti-ledelsen å be ordføreren trekke seg midt under en rettsprosess.

Sammen med Vågå SV har de ikke tatt stilling til om ordføreren burde være kommunens fremste leder.

Det største opposisjonspartiet til Ap i Vågå, Bygdelista, med sine fire mandater i kommunestyret, har derimot uttrykt at han burde trekke seg.

KLART AP-FLERTALL:  I Vågå kommunestyre har Ap 13 mandater mens Bygdelista har fire, SP har tre og SV én. Bildet viser kommunehuset i Vågå. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
KLART AP-FLERTALL: I Vågå kommunestyre har Ap 13 mandater mens Bygdelista har fire, SP har tre og SV én. Bildet viser kommunehuset i Vågå. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
BURDE TREKKE SEG: I dag startet dag fem i rettssaken mot den overgrepstiltalte Vågå-ordføreren Rune Øygard i Sør-Gudbrandsdalen tingrett. Både statsministeren, Oppland Arbeiderparti og det største opposisjonspartiet i Vågå, Bygdelista, mener at Øygard burde trekke seg fra sine verv. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
BURDE TREKKE SEG: I dag startet dag fem i rettssaken mot den overgrepstiltalte Vågå-ordføreren Rune Øygard i Sør-Gudbrandsdalen tingrett. Både statsministeren, Oppland Arbeiderparti og det største opposisjonspartiet i Vågå, Bygdelista, mener at Øygard burde trekke seg fra sine verv. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media