Vagabondmoralen

Norge går så det suser. Vagabondmoralen bærer oss videre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«DET ER VERDENSHISTORIENS største bløff at penger ikke gjør deg lykkelig» sa Anne B. Ragde til Dagbladet i nyttårshelga. Selv bader hun nå i sjampanje og inviterer slekta på nyttårskonsert i Wien. Har verdenshistorien ført oss andre bak lyset?

VI STÅR FORAN et nytt jubelår. – Det går så det suser, som Geir Ormseth i Dine Penger sier. I gjennomsnitt vil Ola og Kari få over 40 000 mer å rutte med over de neste tre åra, ifølge VG – og oppfordrer alle til å sprette sjampanjen og feire seg selv. De som får det aller best, er som vanlig de med lave lån og høye inntekter, altså de som har det best fra før av. Jubelåret omfatter som vanlig ikke de som kunne hatt virkelig nytte av det. De fattige står igjen på perrongen mens vi andre suser videre.

VAGABONDMORALEN ER kjennetegnet for tida vi lever i. Det som driver mennesket, er skuffelsen over siste stoppested, sier sosiologen Zygmunt Baumann. Drivkraften er ditt aldri sviktende håp om at det neste stedet, som du ennå ikke har besøkt, vil være fri for mangler og skuffelser. Dette samfunnet har et navn, det kalles «inntil videre-samfunnet». Vi er permanent i beredskap til å bryte opp fra jobb, bolig og partnerskap. Vi har stadige planer om å bytte kjøkken, bil og stereoanlegg. Fleksibilitet og omstillingsevne er stikkordene. Disse endringene kan også kalles mobilitet. Det at mennesket er i bevegelse, og villig til å endre seg, er ikke nødvendigvis et onde. Men det er en hårfin balanse mellom følelsen av autonomi og anomi. Fra en følelse av selvstendig frihet uten stengsler, fram til en følelse av normløshet, eller de manglende grensers onde.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer