Vågard Unstad i A-laget tør ikke snakke om hva som er Bergens eldste buekorps. For da blir det leven

Fanesaken det blir leven av.

RÆVEDILTER: Rapper Vågard Unstad i Bergen, 17.mai 1992. Foto: PRIVAT
RÆVEDILTER: Rapper Vågard Unstad i Bergen, 17.mai 1992. Foto: PRIVAT Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- 17. mai i Bergen skiller seg litt fra resten av landet. Først i barnetoget går en guttegjeng med våpen og trommer. Hva er buekorps?

- Det er en bergensk tradisjon som startet på 1850-tallet. Jeg skal ikke begi meg inn på nøyaktig når det startet, hva som var det første buekorpset i Bergen, for det er et minefelt, men det startet som en slags guttelek der man etterlignet fedrenes borgerverneksersis. Frekke tunger sier at det egentlig er litt voldelige ungdomsgjenger, som er blitt til tradisjoner. Det finnes en del bilder av buekorpsfaner fra 1800-tallet som er dekket i blod. Når du ikke lenger er en gutt eller ung mann, så går du av linje som aktiv, trekker deg ut, og blir gamlekar som jeg er i Mathismarken.

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer