Våghalser slipper gratis unna

Våghalser som setter seg selv i livsfare, kan fremdeles slippe gratis fra moroa. Regningen går til skattebetalerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Justisdepartementet har ingen planer om å justere regelverket på området sier avdelingsdirektør i Justisdepartementet Ole Hafnor til NTB.

Dagens regelverk åpner for at staten kan kreve at enkeltpersoner helt eller delvis må punge ut for redningstjenester som det offentlige iverksetter. Forutsetningen er at den eller de som reddes, har opptrådt grovt uaktsomt.

- Det foreligger ingen planer om å endre formuleringene i dagens lovverk. Listen for å reise slike refusjonskrav, må ikke ligge så lavt at folk i nød kvier seg for å tilkalle hjelp, sier Hafnor til NTB.

Må strammes inn

Politimester Truls Fyhn i Tromsø er en av flere politimestre som mener dagens lovverk ikke er tilfredsstillende.

Fyhn sier til NTB at han nå forbereder krav om at staten må få tilbakebetalt utgifter i forbindelse med en redningsaksjon i Bardu for vel to uker siden. En 27 år gammel basehopper ble sittende fast i en fjellside etter at han og en kamerat hoppet ut fra et 665 meter høyt fjell.

Etter flere mislykkede forsøk greide en redningspatrulje, assistert av helikopter og fjellklatrere, å hente basehopperen i fjellsiden og frakte ham til sykehus. Politiet karakteriserte den tidkrevende redningsaksjonen som uhyre komplisert.

- Dagens krav om grov uaktsomhet er så strengt at knapt noen redningsaksjoner kvalifiserer til refusjon. Jeg vil derfor foreslå dagens regelverk endret, sier politimester Fyhn til NTB.

For strengt

Prosedyren er slik at Fyhn må sende forslag om refusjon til Hovedredningssentralen i Bodø. Hovedredningssentralen vurderer så saken og sender den videre til Justisdepartementet med sin anbefaling.

Justisdepartementet avgjør så forslagets skjebne.

- Jeg vil foreta min vurdering på grunnlag av en skriftlig rapport fra politimester Truls Fyhn samt fra involverte i den aktuelle redningsaksjonen, sier Hovedredningssentralens sjef, politimester Bjørn Hareide.

Hareide har selv flere ganger fremmet forslag om refusjon i slike saker. Forslagene har ikke blitt tatt til følge av departementet.

Stortingets justiskomité har i forbindelse med budsjettbehandlingen sagt at praksis når det gjelder refusjon av utgifter til redningsaksjoner må strammes inn.

(NTB)