Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vaginakremen «18 again» lover «jomfrufølelsen» tilbake for indiske kvinner

Se reklamen som skaper oppstandelse i India.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En kvinne kommer gående mot ektemannen sin, tar ham på skulderen og starter å synge:

- Oooohhh, jeg føler meg som ei jomfru.

Hvis du allerede føler at reklamen for det nye indiske produktet «18 Again» er langt over streken, kan vi advare mot at det blir verre.

- Ja, det er sant! svarer ektemannen og blir med i en salsaliknende dans med kona, som synger ut om sin «jomfrufølelse» nedentil foran det som indere må oppfatte som hennes egen svigerfamilie.

- Kvakksalveri Til slutt er selveste svigermor overbevist og sitter foran PC-en og bestiller det nye vidunderproduktet, som lover trangere vagina og en følelse av «å ha sex for første gang».

Reklamen for det nye vidunderproduktet, som er det første av sitt slag i India, skaper sterke reaksjoner. Den peiler seg rett inn i et utbredt problem for kvinner i mange deler av verden - kravet om å være jomfru når du gifter deg.

- Denne type krem er rent kvakksalveri og kan gi kvinner komplekser, sier Annie Raja i feministgruppa National Federation of Indian Women til BBC, før hun legger til at indiske menn fortsatt forventer at kvinner «sparer seg» til bryllupsnatta.

Fortvilte kvinner Gynekolog Mahinda Watsa, som skriver en populær sex og samlivsspalte i Mumbai Mirror og Bangalore Mirror, reagerer også sterkt på reklamen, som bygger opp under det patriarkalske indiske samfunnet.

- Hvorfor skal kvinner beholde jomfrudommen til de gifter seg? Det er en rett for kvinner å være i et seksuelt forhold med en mann, men samfunnet rundt krever fortsatt at de er jomfruer når inngår giftemål. Det å være jomfru blir fortsatt sett på som noe verdifullt, og jeg tror ikke disse holdningene vil endre seg i dette århundret, sier Watsa, som understreker at flere og flere indiske kvinner har hatt sex før de gifter seg.

- Kvinner skriver til meg og sier «Hva skal jeg gjøre?». Jeg har hatt sex med andre, og hvordan kan jeg overbevise ektemannen min om at jeg er jomfru? sier Watsa.

Tviler på effekten I tillegg til de samfunnsmessige sidene ved vaginakremen som lover at kvinner blir som jomfruer igjen, er det heller tvilsomt om kremen faktisk gjør det den lover.

- Det er skjedemuskulaturen som strammer vaginaen, så jeg tviler på om en krem kan gjøre jobben, sier allmennlege Nisreen Nakhoda, som skriver på nettsiden MDhil.

Nakhoda tror likevel kremen vil gjøre det godt på det indiske markedet, siden mange indiske kvinner vil gjøre «hva som helst» for å skjule sporene etter sitt tidligere aktive sexliv.

- Inneholder gullstøv Rishi Bhatia, eier i firmaet Ultratech, som står bak vaginakremen, sier at kremen kun inneholder naturlige produkter og at den er klinisk testet.

SVIGERMOR: Den eldre garde er skeptiske i begynnelsen, men på slutten av reklamen ønsker også de å føle seg 18 igjen.
SVIGERMOR: Den eldre garde er skeptiske i begynnelsen, men på slutten av reklamen ønsker også de å føle seg 18 igjen. Vis mer

- Kremen inneholder gullstøv, aloe vera, mandler og granatepler. Det er et unikt og revolusjonerende produkt som bygger selvtilliten og selvfølelsen til kvinner, sier Bhatia.

Hun understreker videre at «18 Again» ikke hevder å gjøre kvinner til jomfruer igjen, men at det er snakk om en følelse.

- Vi sier bare «føl deg som ei jomfru», det er en metafor. Kremen prøver å få tilbake følelsen fra du var 18 år gammel, sier Bhatia til BBC.

Bleking av underlivet Indiske kvinner får ikke bare høre at deres skjeder er for store; tidligere i år skapte en såpereklame (se over) sterke reaksjoner da den lovet å bleke kvinners underliv. En indisk reklamemann slo imidlertid tilbake kritikken med følgende salve:

- Det er vanskelig å nekte for at blekekremer ofte hisser opp aktivister og kommenatorer. Det de burde gjøre, er å puste dypt og tenke seg om en gang til. Leppestift brukes for å gjøre leppene rødere, blekekrem gjør deg blekere - så hva er problemet?

PS! Den amerikanske komikeren Larry David har - naturligvis - også kommentert størrelsen på kvinners vagina. Under kan du se utdrag fra en episode der Larrys kamerat og manager, Jeff, blir anklaget av en kvinne for å ha liten penis.

«FEEL LIKE A VIRGIN»: Slagordet om å føle seg som ei jomfru har god sjanse til å slå an i India, skal vi tro indiske leger som har uttalt seg.
«FEEL LIKE A VIRGIN»: Slagordet om å føle seg som ei jomfru har god sjanse til å slå an i India, skal vi tro indiske leger som har uttalt seg. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media