Vakker å se på, men vond å møte

Pass deg for brennmaneten i sommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rødorange og vakker driver den av gårde med tidevann og strøm. Og gjør badesesongen til en vond opplevelse for mange.

Vi snakker selvsagt om brennmaneten. Det største av nesledyrene våre. Og det er ofte vanskelig for badeglade nordmenn å unngå å komme i berøring med brennmaneter.

Selv om smerten er stor så er det ytterst sjelden farlig å komme borti brennmaneter.

Allergitrøbbel

Bare dersom du er særlig allergisk, utsettes du for farlige reaksjoner etter et møte med brennmaneter.

Men trådene etterlater smertefull svie.

Dette kan lindres ved bruk av kløstillende midler som fås kjøpt på apotek. Eurax, Xylocain eller tilsvarende er til hjelp. Andre foretrekker yoghurt-produkter eller eddik. Vær imidlertid varsom med eddik. Den må tynnes kraftig ut.

Ved store forbrenninger kan feberreaksjoner forekomme. Kontakt i så fall nærmeste lege.

UØNSKET: Den kommer hver eneste sommer, og gjør bade- ogfiskesesongen litt mer utrivelig  brennmaneten. Foto: Mette Randem
UØNSKET: Den kommer hver eneste sommer, og gjør bade- ogfiskesesongen litt mer utrivelig brennmaneten. Foto: Mette Randem Vis mer

Kjerringrådene mot brennmanetsmerter er mange:

Gni inn med fin sand. Da får du gnidd/slipt giftene bort fra huden. Tynn barnehud er mer utsatt for de brennende tentaklene på brennmaneten så hold ekstra godt øye med barn som bader i brennmanetutsatte kyststrøk.

Brennmaneten er ettårig og dør i løpet av høsten og vinteren. Dessverre for oss som fisker og bader så er den mest aktiv i juli og august. Det er da brennmaneten befruktes og legger larver på bunnen. Her ligger de til neste vår. Mens de voksne manetene driver omkring langs kysten og gjør glade badedager mer eller mindre utrivelige.

Garnfisketrøbbel

Et problem for mange garnfiskerer er å få garnet fullt av brennmaneter. Særlig på varme dager med pålandsvind- og strøm er det stor bevegelse i brennmanetene, og det er ikke uvanlig at de fyller hele bukter.

Får du brennmanet i fiskegarnet er det beste rådet å ta på seg arbeidshansker og å prøve å fjerne det meste med fingrene. Deretter tar du en hageslange med høyt trykk og spyler bort restene.

Lar du garnet tørke i sola blir mye av brennmaneten borte. Bruk gjerne beskyttelsesbriller hvis du spyler garnet, for det er fort gjort å få spylevann med brennmanetrester i øyene.

Vakker å se på, men vond å møte
BADETRØBBEL: Se opp for brennmaneter før du hopper i badevannet. Ta gjerne med en liten hov og fang brennmaneter som er ved badeplassene.