Vakler etter å ha lånt ut 5.200 milliarder dollar

Fannie Mae og Freddie Mac har garantert for nesten halvparten av boliglånene i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske myndigheter håper å unngå kollaps i boligmarkedet og krise i verdensøkonomien ved å redde utlånskjempene Fannie Mae og Freddie Mac. De to har tilsammen over 10.000 ansatte.

Det var oppgang på flere europeiske børser tidlig mandag ettermiddag, dagen etter at hjelpetiltakene ble presentert. Indeksen FTSEurofirst 300 steg over 1,5 prosent, og det var ventet oppgang også i USA når aksjehandelen kom i gang der.

I Asia sank imidlertid aksjekursene på flere viktige børser, og analytikere advarte om faren for nye problemer i finansmarkedene.

- Når alt kommer til alt, så er det for en stor del utlendinger og utenlandske sentralbanker som eier gjelden til de amerikanske institusjonene. Amerikanske myndigheter var nødt til å gjøre det de gjorde fordi tilliten kunne blitt ytterligere svekket. Og det ville vært svært, svært ille for dollaren, mener Sharada Selvanathan, som jobber med valuta for BNP Paribas i Hong Kong.

Nødlån

Fannie Mae og Freddie Mac har store økonomiske problemer etter milliardtap på boligmarkedet. Før helgen falt aksjekursene til sitt laveste nivå noen gang.

Finansminister Henry Paulson opplyste at regjeringen vil tilby selskapene nødlån og kan også styrke egenkapitalen, om de trenger det. Begge tiltakene trenger godkjenning i Kongressen. Det vil de trolig skje i løpet av uka.

USAs sentralbank sier samtidig at de vil tilby lån til de to selskapene om de har behov for det. Sentralbanken kan også få en «konsultativ rolle» i forvaltningen av de to boliglånskjempene, under et nytt regelverk som skal behandles av Kongressen.


Strengere regler

- Selskapenes fortsatte styrke er viktig for å beholde tilliten til og stabiliteten i vårt finansielle system og i våre finansmarkeder, sa finansminister Paulson da han presenterte redningspakken søndag. Han varslet også et strengere regelverk for de to låneinstitusjonene.

Vakler etter å ha lånt ut 5.200 milliarder dollar

Fannie Mae og Freddie Mac er private selskaper, understøttet av amerikanske myndigheter. De har en spesiell rolle i boligmarkedet i USA ved at de kjøper boliglån blant annet fra banker og selger lånene videre til investorer. På den måten bidrar selskapene til at bankene får lettere tilgang til penger de kan låne ut.

Til sammen er de to selskapene långiver eller garantist for ufattelige 5.200 milliarder dollar, nesten halvparten av alle boliglån i USA. Dersom de går over ende, vil det ha store negative ringvirkninger for finansmarkeder over hele verden.


Skattebetalere

Den demokratiske presidentkandidaten Barack Obama er ikke udelt positiv til myndighetenes redningsaksjon og understreker at tiltakene må ta sikte på å hjelpe vanlige amerikanere med økonomiske vanskeligheter.

- Alle tiltak bør beskytte skattebetalerne, ikke kjøpe fri aksjonærene og ledelsen i Fannie Mae og Freddie Mac, mener Obama.

Fannie Mae ble etablert av regjeringen i 1938 for å gi flere amerikanere mulighet til å finansiere sin egen bolig. Fannie Mae ble privatisert i 1968, og Freddie Mac ble startet to år etterpå.

(NTB-Reuters-AP)

GIR BANKENE LÅN:  Finansminister Henry Paulson forteller her at finansdepartementet og USAs sentralbank vil yte lån og kjøpe aksjer for å sikre bankene Fannie Mae og Freddie Mac. Foto: SCANPIX/REUTERS
GIR BANKENE LÅN: Finansminister Henry Paulson forteller her at finansdepartementet og USAs sentralbank vil yte lån og kjøpe aksjer for å sikre bankene Fannie Mae og Freddie Mac. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer
<B>STORE PÅ UTLÅN: Freddie Mac har over 5000 ansatte og har sammen med Fannie Mae lån ut og stilt sikkerhet for nær halvparten av alle boliglån i USA.
HAR TI TUSEN ANSATTE: De to bankene som sliter med råtne lån i det amerkanske boligmarkedet, har 10.400 ansatte tilsammen.