- LÅVEN BRENNER: Thor Reidar THorvaldsen ble stresset da han ble vekket av naboen som fortalte at låven brant. Foto: PER FLÅTHE/DAGBLADET
- LÅVEN BRENNER: Thor Reidar THorvaldsen ble stresset da han ble vekket av naboen som fortalte at låven brant. Foto: PER FLÅTHE/DAGBLADETVis mer

- Våkn opp, låven brenner!

Da naboen dundret på dører og vinduer og skreik at låven brant, hadde Thor Reidar Thorvaldsen (50) bare én tanke i hodet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| TØNSBERG (Dagbladet): - Jeg måtte få kona og datteren i sikkerhet.

Thor Thorvaldsen (50) er tilbake ved brannruinene. Nattas skrekkopplevelser er fremdeles sterke. Likevel finner han rom for å rose brannvesenet for innsatsen som reddet hovedhuset.
 
- Ja, de gjorde en flott innsats, sier han til Dagbladet.

• Les også: Pyromanjakt i Tønsberg

Det var bare et par doble ruter som sto mellom bevaring eller at huset brant ned.

Familien kom seg ut og reiste til legevakta, før turen gikk videre til andre familiemedlemmer. De var da uvitende om de andre to brannene i området natt til i dag. Foruten sjokk forteller Thorvaldsen at de har klart seg noenlunde bra.

Hoiet og skreik - Hvordan ble dere klar over brannen?

DRAMATISK: Mens låven sto i full fyr, var hovedhuset på gården i stor fare for også å bli flammenes rov. Foto: LASSE LJUNG/NYHETSFOTO
DRAMATISK: Mens låven sto i full fyr, var hovedhuset på gården i stor fare for også å bli flammenes rov. Foto: LASSE LJUNG/NYHETSFOTO Vis mer

- Jeg våknet av at naboen dundret på dører og vinduer og hoiet og skreik: «Nå må dere våkne! Låven står i full fyr! Da ble jeg stresset. Jeg, som ellers er ganske rolig, forteller Thorvaldsen.

Kone og datter kom raskt i sikkerhet, men sterkt sjokkskadde. Thorvaldsen selv fikk reddet unna arbeidsbilen, før han forsøkte å redde andre ting fra den overtente låven. Det skulle vise seg å være nytteløst. Varmen var så intens at ingen kunne nærme seg driftsbygningen.

Dagbladet har snakket med naboen, som ønsker å være anonym. Han forteller det samme som Thorvaldsen. Men legger til at det smalt ganske kraftig et par ganger, før han ble oppmerksom på brannen. Mannens samboer ringte til brannvesenet.

Låven er en fredet bygning fra 1813. Den inneholdt mange gjenstander med sterk affeksjonsverdi og også av museal verdi.

Vi ikke spekulere - Hvem tror du kan ha gjort dette, for eksempel en pyroman?

- Det vil jeg ikke spekulere på, sier Thor Reidar Thorvaldsen bestemt.

NEDBRENT: Thor Reidar Thorvaldsen kan konstatere at det bare er kull igjen av driftsbygningen fra 1813. Foto: PER FLÅTHE/DAGBLADET
NEDBRENT: Thor Reidar Thorvaldsen kan konstatere at det bare er kull igjen av driftsbygningen fra 1813. Foto: PER FLÅTHE/DAGBLADET Vis mer

For ham er det viktigere å finne egnede arbeidsrom. Låven var verksted for hans restaureringsarbeid. Dessuten må familien foreløpig finne seg i å bo andre steder. Etter at brannen var slokket, lot politiet dem få komme inn å finne noe klær. Utover dette er hele eiendommen sperret av mens undersøkelsene pågår.

Pyroman Politiet mistenker at det kan være en pyroman på ferde. Rett over klokka ett i natt rykket Tønsberg brannvesen ut til en bilbrann i Eventyrveien på Eik. Mens slokkingen pågikk, kom det inn en ny melding om bilbrann i Lyngveien. Rett etter ble det meldt om låvebrann i Grevinneveien 50.

De to siste brannene foregikk i området som kalles Presterødåsen. Den eller de som har tent, på må trolig hatt transportmiddel i form av sykkel eller moped, ifølge opplysninger politiet har gitt til de berørte parter.

BIL BRANT:: Her på Eik ble en eldre nyrenovert Golf satt i brann. Foto: PER FLÅTHE/DAGBLADET
BIL BRANT:: Her på Eik ble en eldre nyrenovert Golf satt i brann. Foto: PER FLÅTHE/DAGBLADET Vis mer