Klimatoppmøtet COP26 i Glasgow:

«Våkne opp, Boris»

Jon Blund har krevd nok et offer i Glasgow, hevder kritikerne. Nå får Storbritannias statsminister gjennomgå.

SØVNIG? Storbritannias statsminister Boris Johnson anklages for å ha tatt seg en blund under åpningsseremonien til FNs klimatoppmøte COP26 i Glasgow. Foto: AFP / NTB
SØVNIG? Storbritannias statsminister Boris Johnson anklages for å ha tatt seg en blund under åpningsseremonien til FNs klimatoppmøte COP26 i Glasgow. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert

Det sies at et bilde sier mer enn tusen ord, men bilder fanger bare øyeblikk i tida.

Det burde kanskje høylytte kritikere av Boris Johnson hatt i mente før de kastet seg over et blinkskudd av Storbritannias statsminister fra FNs klimatoppmøte COP26 i Glasgow.

Bildet viser - tilsynelatende - hvordan Jon Blund har krevd nok et offer under klimatoppmøtets mange og lange taler, men man behøver ikke tusen ord for å slå fast at bildet ikke forteller hele historien.

Zzzz: Under FNs klimatoppmøte COP26 i Glasgow, kunne det se ut som om president Joe Biden slet med å holde øynene åpne. Video: Washington Post Vis mer

«Våkne opp, Boris»

Bildet som har skapt oppstandelse i britisk presse, ble tatt under klimatoppmøtets offisielle åpningsseremoni mandag, og viser FNs generalsekretær António Guterres, Boris Johnson og BBC-programleder Sir David Attenborough.

Johnson sitter i midten mellom Guterres til venstre i bildet og Attenborough til høyre i bildet.

Guterres og Attenborough sitter begge med munnbind, og følger tilsynelatende med på seremonien. Johnson er ikke iført munnbind, og fordi statsministeren har lukket øynene, kan det se ut til at han sover.

«På tide å våkne opp, Boris, verden brenner. Sir David Attenborough følger med på klimakrisa, det er på tide at din regjering gjør det samme», skriver David Lammy, Labour-representant i det britiske parlamentet, på Twitter.

BLA, BLA: Boris Johnson siterer Greta Thunbergs tale der hun hånet verdensledere. Vis mer

Lege: «Avskyelig»

Johnson har ikke bare fått kritikk for å - tilsynelatende - ha blitt forledet av Jon Blund, men også for ikke å bruke munnbind.

Den britiske forfatteren og legen Rachel Clarke langer ut mot statsministeren.

Først harselerte hun med Johnson. Så tenkte hun seg om.

«Desto mer jeg tenker på dette, desto mer avskyelig finner jeg det. Han var selv innlagt på intensiven med covid», skriver Clarke på Twitter.

Johnson tilbrakte tre dager på en intensivavdeling i fjor våres, etter at han ble alvorlig syk med covid-19.

GÅR GALT: Statsminister Boris Johnson fikk store problemer med paraplyen på en seremoni i Staffordshire 28. juli. Video: NTB Vis mer

Avviser anklagene

Alt tyder imidlertid på at kartet ikke stemmer overens med terrenget i dette tilfellet.

Den britiske Statsministerens kontor avviser på det sterkeste at Johnson - på noe tidspunkt - har sovet under klimatoppmøtet.

Andre bilder fra åpningsseremonien støtter Johnsons forklaring.

Bilder tatt umiddelbart før og etter at det aktuelle blinkskuddet ble tatt, viser at Johnson er våken.

Andre bilder viser også at han på tidligere og seinere tidspunkt har på seg munnbind. Atter andre bilder viser hvordan også BBC-programleder David Attenborough har tatt av seg munnbindet.

Det finnes heller ingen video som viser at Johnson har øynene lukket i mer enn et øyeblikk.

Det gjør det imidlertid av USAs president Joe Biden.

ØYEBLIKK: Andre bilder fra åpningsseremonien slår i hjel teorien om at Johnson sov. Foto: NTB

Langer ut mot Biden

Mandag begynte det å versere en video av Biden, som så ut til å døse av under en tale.

Biden satt med lukkede øyne og armene i kors i over 20 sekunder før et medlem av hans stab kom bort til ham.

Først da åpnet Biden øynene.

Mange har siden harselert med at USAs forhenværende president Donald Trump fikk rett da han kalte Joe Biden for «sleepy Joe».

Deriblant Trump selv, som i en pressemelding langer ut mot sin etterfølger:

«Biden dro til Europa for å fortelle at global oppvarming er hans høyeste prioritet, men sovnet straks», heter det blant annet i pressemeldingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer