Uvær herjer:

Våknet av kraftig drønn: - Englevakt

Mange våknet til buldrende tordenvær og at vannet fosset i gatene tirsdag morgen - og uværet har ikke tenkt å gi seg med det første.

FLOMMER INN: Her flommer vannet inn på bussen i Oslo. Video: Tipser Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi kan forvente fremdeles kraftige byger med lyn og torden utover dagen i dag, over store deler av landet egentlig.

Det sier vakthavende meteorolog Martin Granerød ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

I løpet av dagen har nødetatene meldt om lynnedslag i blant annet hus og garasjer.

Våknet av kraftig drønn

For Jarle Jørgensen (59) og datteren ble det en brå start på dagen da lynet slo ned i huset deres i Nittedal i morgentimene og de våknet av et kraftig drønn.

SLO NED: Brannvesenet rykket ut til en bolig i Nittedal etter at lynet slo ned i morgentimene tirsdag. Foto: Privat
SLO NED: Brannvesenet rykket ut til en bolig i Nittedal etter at lynet slo ned i morgentimene tirsdag. Foto: Privat Vis mer

- Det var en litt ut av kroppen opplevelse. Vi har nok hatt veldig flaks, forteller Jørgensen til Dagbladet.

Det var avisa Varingen som omtalte saken først.

Lynet slo ned i taket og har deretter fulgt det elektriske anlegget, forteller han. På rommet som for bare tre uker siden var Jørgensen og konas soverom har lynnedslaget satt tydelige spor.

- Det har sprutet småbiter av gips og isolasjon ut i rommet her, og ser ut som det har vært en slags eksplosjon ut fra veggen og taket. Det har blitt blåst ut et hull på rundt 40 x 40 centimeter, sier Jørgensen.

- Vi skal pusse opp, så det var helt tilfeldig at rommet ikke var i bruk. Her har vi hatt englevakt, legger han til.

SKADER: Lynnedslaget i en bolig i Nittedal tirsdag morgen skal ha fulgt det elektriske anlegget og førte til hull i veggen på et soverom, forteller huseier Jarle Jørgensen. Foto: Privat
SKADER: Lynnedslaget i en bolig i Nittedal tirsdag morgen skal ha fulgt det elektriske anlegget og førte til hull i veggen på et soverom, forteller huseier Jarle Jørgensen. Foto: Privat Vis mer

Kraftig tordenvær

Totalt var det registrert 27 000 lyn over Norge siste døgn, da Dagbladet snakket med meteorolog Granerød i 07-tida tirsdag morgen. 21 000 av dem over Sør-Norge.

- Det har vært et kraftig tordenvær, sier Granerød.

SE LIVE: Her slår lynet ned Vis mer

Granerød forklarer at cirka 30 prosent av registrerte lyn går fra sky til bakke, og de resterende 70 prosent går fra sky til sky.

- Dette har vært en hendelse hvor det har vært ganske mye lyn over hele Sør-Norge. Men når det er sagt, har vi hatt hendelser tidligere hvor det har vært enda mer, forteller han.

Fosset inn på buss

Og med tordenværet har det også kommet kraftige styrtregn-byger. Siden mandag ettermiddag har det bøttet ned i både i Sør-Norge og i Trøndelag og Nordland.

Vega i Nordland registrerte hele 38,8 millimeter i løpet av en time mandag kveld.

Det er også satt ny døgnrekord for nedbør i Hakadal i Viken, hvor det kom 70,6 millimeter.

- Det er sju 10-litersbøtter med vann per kvadratmeter, skriver meteorologene på Twitter.

Over hovedstaden bøttet det ned også gjennom natta og i morgentimene - blant annet i bydelen Kjelsås hvor overvann på veien førte til en noe fuktig start for busspassasjerene, da vannet fosset inn tirsdag morgen.

FOSSET INN: Det kraftige regnet førte til at vannet strømmet inn på en buss på Kjelsås i Oslo tirsdag morgen. Foto: Tipser
FOSSET INN: Det kraftige regnet førte til at vannet strømmet inn på en buss på Kjelsås i Oslo tirsdag morgen. Foto: Tipser Vis mer

Ifølge Meteorologisk institutt har følgende steder fått mest nedbør per time hittil tirsdag:

  • Geithus 25,2 mm
  • Oslo, Sandaker 20,7 mm
  • Oslo, Tøyen 20,6 mm
  • Nadderud 20,3 mm
  • Oslo, Kværnerbyen 19,9 mm

Fortsetter utover dagen

Uværet har ikke tenkt å gi seg med det første.

Både Østafjells, og i Rogaland og Hordaland, er det sendt ut farevarsel for styrtregn og lyn tirsdag.

Tirsdag morgen så det ut til at det verste været skulle være over for Trøndelag og Nordland sin del, men i løpet av formiddagen er det sendt ut farevarsel for mye lyn også der. Varselet gjelder for tirsdag ettermiddag.

- Man kan forvente kraftige byger med lyn og torden utover dagen i dag over store deler av landet egentlig, sier Granerød.

På Twitter skriver meteorologene at tordenværet vil starte i sør og bevege seg nordover i løpet av ettermiddagen og kvelden.

Meteorologisk institutt har også sendt ut farevarsel for mye regn i deler av Troms og Finnmark onsdag.

- Fra onsdag ettermiddag til kveld ventes det 30 millimeter på 6 timer enkelte steder. De største mengdene kommer i indre strøk, skriver meteorologene på Twitter.

Typiske konsekvenser for uværet som preger landet nå, er overvann, sier Granerød.

- Og vannet har en tendens til å velge samme vei som før. Så har man hatt vann i kjelleren tidligere, så er det grunn til å forvente å få det igjen, sier Granerød.

I tillegg er det fare for vannplaning på veiene.

- Ellers kan det bli problematikk med at overvannet, som ikke har noe sted å renne unna, blir liggende. Slikt vær får gjerne lokale konsekvenser.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer