Våknet fra koma - overrasket alle

Da en amerikansk kvinne fra Los Angeles våknet fra koma hadde det skjedd noe spesielt med språket hennes.

PÅKJØRT: For omlag et år siden ble en kvinne i Los Angeles påkjørt av en bilist. Hun fikk flere alvorlige skader av sammenstøtet og ble lagt i koma. Da hun våknet noen uker senere skal kjæresten hennes ha blitt svært overrasket. Foto: Patrick T. FALLON / AFP
PÅKJØRT: For omlag et år siden ble en kvinne i Los Angeles påkjørt av en bilist. Hun fikk flere alvorlige skader av sammenstøtet og ble lagt i koma. Da hun våknet noen uker senere skal kjæresten hennes ha blitt svært overrasket. Foto: Patrick T. FALLON / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En amerikansk kvinne i California kom nylig ut av koma, med en oppsiktsvekkende endring i talemåten sin, skriver New Zealand Herald og New York Post.

Da hun våknet hadde hun en sterk New Zealand-aksent, til tross for at hun aldri skal ha vært i landet.

Los Angeles-kvinnen Summer Diaz (24) ble påkjørt av en bil da hun krysset gata på vei hjem fra jobben, den 25. november i fjor.

Hun ble fraktet til sykehuset og legene oppdaget at hun hadde fått en skade på hjernen. De besluttet å legge henne i koma i to uker.

Flere aksenter

Da hun våknet skal hun ha følt seg forvirret og skal ikke ha husket noe fra selve ulykkesdagen. Hun kunne heller ikke snakke, da hun først våknet fra koma.

- Etter jeg våknet gikk jeg til rehabilitering og stemmen begynte å bli litt bedre. Jeg jobbet med logopeder, men jeg snakket fortsatt ganske treigt, så det var vanskelig å høre noe (av aksenten, journ.anm ).

- Etter hvert som stemmen min ble sterkere, begynte folk å høre aksenten mer, sier Diaz til Jam Press.

Diaz' sin aksent ble så sterk at folk begynte å stille spørsmål ved hvor hun var fra, ifølge henne. Hun hevder at hun var gjennom en rekke aksenter - noen varte bare timer og andre i måneder. Dette er kjent som FAS - Foreign Accent Syndrome.

- Jeg hadde en britisk aksent, som var veldig lik kjæresten min sin i en stund. Jeg hadde en fransk aksent en periode og plutselig var jeg russisk. For øyeblikket har jeg en newzealandsk aksent, sier Diaz om situasjonen sin.

SPARKET: En budbilsjåfør for Amazon måtte gå på dagen etter dette. Video: Tiktok / Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

Hun skal aldri ha vært i New Zealand før, men når hun møter nye mennesker antar de at hun er derfra, ifølge henne selv.

Komisk situasjon

Da hun i ettertid av ulykken skulle takke brannmannskapet som hadde reddet livet hennes, gjorde hun det med en kiwidialekt, noe som fikk brannsjefen til å stusse.

- Jeg forklarte at det var en New Zealand-aksent, men jeg sa at jeg er herfra (Los Angeles, journ.anm ).

Ifølge New Zealand Herald finnes det svært få behandlingsmetoder mot Foreign Accent Syndrome, men det kan forsvinne med tiden.

Diaz gjør det imidlertid klart at hun elsker den nye dialekten sin.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer