Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Våknet med hoggorm på nattbordet

Roger Skogly (17) våknet natt til torsdag av raslelyder fra en hoggorm som okkuperte nattbordet hans på gutterommet hjemme i Kvam kommune i Hordaland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Klokken 1.30 natt til torsdag lå jeg i sengen på rommet mitt og halvsov. Rullegardinen foran vinduet var nede. Rommet var stummende mørkt. Med ett hørte jeg noen raslelyder fra nattbordet, sier Roger, til Bergens Tidende. 17-åringen stilte seg imidlertid ikke lagelig til for hugg. Han lurte den 15 centimeter lange, giftige ormen inn i et norgesglass og viste ivrig nattens fangst til far og mor med følgende kommentar:

Listig

Fakta om hoggorm

  • Hoggormfamilien, Viperidae, omfatter ca. 65 arter, alle med rørformede gifttenner som reises når slangen åpner gapet.
  • I Norge finnes bare én art, Vipera berus, som samtidig er landets eneste giftige slange.
  • Ormen kan bli opptil 86 cm lang. Fargen varierer fra lys grå (vanligvis hanner), til brun (hunner) og svart, med et mørkt sikksakkbånd langs ryggen.
  • Giften inneholder blant annet et proteinspaltende enzym som virker nedbrytende på bindevev og muskulatur.
  • Bitt er sjelden livsfarlig, men dødsfall har forekommet, og legehjelp bør absolutt skaffes.

«Sjå her, mamma, ein hoggorm.»

Mamma Marit ble selvsagt lite begeistret for den ekle, ubudne gjesten.

- Det var ekkelt, kan jeg forsikre deg. I timene etterpå hadde jeg følelsen av at det kravlet hoggormer over alt i huset, sier Marit.

Sluppet løs

Høyst sannsynlig har hoggormen oppholdt seg på gutterommet i mer enn et døgn. Roger Skogly forteller at han hørte raslelyder under sengen natten før han oppdaget hoggormen. Men da sjekket han ikke hva som lagde lyden.

Morgenen etter ormefunnet satte mamma Marit, sammen med mann og sønn, i gang med å saumfare huset for flere hoggormer. Hele underetasjen ble gjennomsøkt før de ryddet og støvsuget gulvene for å være sikre på at det ikke var flere giftormer i huset.

Dagen etter ble den giftige husokkupanten sluppet ut i skogen.

- Hoggormen er fredet. Nå skal den få slippe fri i sitt rette element. Så får vi håpe den ikke finner veien til gutterommet mitt igjen, sier Roger.

Sjelden

Det er liten grunn til å bekymre seg for at du skal få hoggorm inn i huset, forteller forsker Dag Dolmen ved NTNU. Men det kan likevel skje.

- Selv om en ofte ser hoggorm som varmer seg i solen, kan varmen føre til at ormen kryper inn i en kjeller, sier Dolmen, som forteller at fjorårets gnagerår har bidratt til at det er flere hoggormer enn normalt i år.

- På Sørlandet er det observert mindre enn normalt i år, mens det på Østlandet er rapportert om at det er mye hoggorm i år, sier Dolmen

(NTB)