Våknet til EU-medlemskap

- Det ser helt likt ut dersom du ser ut av vinduet, men nå er vi i EU, kunne en radiovert i Warsawa fortelle sine lyttere, som våknet opp til sin første dag som EU-borgere lørdag morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I løpet av natten hadde hundretusenvis av mennesker feiret den historiske innlemmelsen i EU. De tidligere østblokklandene Polen, Tsjekkia, Slovakia, Ungarn, Slovenia, Estonia, Latvia og Litauen, og i tillegg Kypros og Malta, kunne heise det blå flagget med de gule stjernene ved midnatt.

- Forent Europa

- Velkommen til et forent Europa. Drømmer blir til virkelighet, sa Polens president Aleksander Kwasniewski da EU-flagget ble heist ved Den ukjente soldats grav i Warsawa.

I Polens tidligere hovedstad, historiske Krakow, jublet 40.000 mennesker da det fra byens høyeste kirketårn lød et horn, etterfulgt av Ludwig van Beethovens «Sang til gleden», som er valgt som EUs «nasjonalsang».

Over 100.000 feststemte mennesker samlet seg i sentrum av Budapest, der et stort fyrverkeri markerte inngangen til unionen. Også mange andre steder i de nye EU-landene lyste fyrverkeri opp nattehimmelen da medlemskapet var et faktum ved midnatt.

- Vi vender tilbake dit vi hører hjemme, til et samfunn som deler de samme verdier og visjoner, sa Estlands statsminister Juhan Parts.

- Tid for å feire

I Latvia hadde 30.000 mennesker møtt opp ved bredden av Daugava-elven ved hovedstaden Riga.

- Latvia har forberedt seg på EU, Latvia har strevet og argumentert og oppnådd et resultat. Nå er det tid for å feire, erklærte president Vaira-Vike Freiberga.

En sterkt beveget Helmut Kohl talte under en seremoni i Zittau, der grensene mellom Tyskland, Tsjekkia og Polen møtes.

- Budskapet er at det vil aldri mer bli krig i Europa, erklærte den tidligere tyske statsministeren.

Lørdag fortsetter feiringen med en gigantisk piknik ved Zittau, der 100.000 mennesker er ventet å delta.

(NTB)

OBSERVATØRER:</B> En gruppe polakker står og ser på en demonstrasjon mot EU i Warsawa i dag. Polen ble sammen med ni andre land medlem av EU fra og med 1. mai.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer