Alta

Våknet til full brann: - Skjønte ingenting

Tanja Elisabet Brataas våknet til at garasjen var i full fyr natt til torsdag. Nå etterforsker politiet to potensielt påsatte branner i Alta.

MISTET ALT: Tanja Elisabet Brataas mistet alt under brannen i Alta torsdag morgen. Nå håper hun politiet finner ut av hvem som eventuelt startet brannen. Foto: Privat
MISTET ALT: Tanja Elisabet Brataas mistet alt under brannen i Alta torsdag morgen. Nå håper hun politiet finner ut av hvem som eventuelt startet brannen. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er helt grusomt. Det var ingen garasje igjen, og man kan se tvers gjennom huset. Hvis det var noen kjeller igjen, er den oversvømt.

Tanja Elisabet Brataas og samboeren våknet til et voldsomt bråk torsdag morgen. Brannvesenet fikk de første meldingene om brannen klokka 04.22, og kort tid etter fikk de melding om en ny brann i samme nabolag.

- Jeg klarte ikke å forstå hva som skjedde da jeg våkna, men det var et heidundrende bråk ute. Jeg så ikke så mye annet enn blålys gjennom gardinene, sier hun til Dagbladet.

iFinnmark omtalte saken først.

Sparket opp døra

Utgangsdøra, plassert mot garasjen som sto i full fyr, gikk det ikke an å komme seg ut av. En politibetjent sparket derfor opp altandøra, som Brataas og samboeren ble evakuert gjennom.

Ute fikk Brataas ringt til ei venninne, og dro deretter til henne for å få låne klær. På veien bort ser de at det brenner i et annet bygg i nabolaget.

- Vi skjønte ingenting.

iFinnmark skriver at politiet har mistanke om at det kan være en aktiv brannstifter i området, på grunn av avstanden mellom brannene.

BRANN: Garasjen var det første som tok fyr. En stund senere spredte brannen seg til huset. Foto: Privat
BRANN: Garasjen var det første som tok fyr. En stund senere spredte brannen seg til huset. Foto: Privat Vis mer

Da Brataas kom tilbake fra venninna, var også huset overtent.

Torsdag kveld var hun tilbake for å se på skadene.

- Området er avsperret av politiet, siden de mistenker at brannene er påsatt. Men det er nesten ingen vegger igjen. Det eneste som er igjen er sot, sier hun.

- Skremmer meg

At brannen kan være påsatt, skremmer henne. Barna hennes var ikke hjemme da brannen startet, noe hun priser seg lykkelig for.

- Det skremmer meg veldig mye at det kan gå en pyroman rundt. Jeg og ungene bor der, og det er et familienabolag.

Huset kjøpte hun for nesten halvannet år siden, etter sin mors bortgang.

- Til tross for at vi ikke har bodd der så lenge, er det likevel trist. Vi hadde endelig fått oss et hus og var klare til å bo der resten av livet.

De materielle tingene bryr hun seg ikke veldig mye om, forteller hun. Det er imidlertid to ting hun ikke ville blitt foruten:

- Et album fra jeg var liten, og alle bildene fra min mor. Det er bilder som ikke er digitalisert. Det kjenner jeg at knekker meg litt. Alt det andre kan erstattes.

- Alt får plass i en bærepose

Nå er de innlosjert på hotell gjennom forsikringsselskapet. Når Brataas snakker med Dagbladet, har de akkurat inntatt hotellfrokost. Planen for dagen er å handle klær.

- Det er litt rart at alt vi eier får plass i en bærepose. Men jeg har fått mye hjelp av venner og familie, som stiller opp med dusj, klær og transport. Vi hadde heller ingen dokumentasjon eller bankkort, det var ikke bare å gå og kjøpe seg mat.

Søndag kommer barna hjem igjen, og da skal de dra tilbake for å se på det som står igjen.

SOT: Det eneste igjen i huset er sot, sier Brataas. Foto: Privat
SOT: Det eneste igjen i huset er sot, sier Brataas. Foto: Privat Vis mer

- Jeg tror det går greit med dem. Men vi får se. Det blir kanskje verre når de får se huset, sier hun om barna.

Hva hun skal gjøre med tanke på bolig i tida framover er hun usikker på. Nå tar de en dag av gangen, og organiserer det som må ordnes.

- Min første reaksjon da jeg fikk beskjeden om at politiet mistenker at brannen er påsatt, er at jeg ikke har lyst til å bygge opp huset der igjen. Jeg håper bare at politiet får tatt den eventuelle gjerningspersonen. Så får man bli flinkere til å ha utekamera og tenke på den type trygghet.

Etterforsker bredt

Etterforskningsleder i Finnmark politidistrikt, Kristine Hefre Tobro, opplyser til Dagbladet at det gjøres avhør av vitner, er gjennomført rundspørring i området, og at de nå jobber videre med informasjonen som er innhentet.

- Når det gjelder brannårsak og hypotesene vi jobber med, er vi fortsatt i innhentingsfasen og kan ikke konkludere. Men det at det starter to branner i samme område omtrent samtidig, ser vi på som påfallende - men det er for tidlig å konkludere, sier hun.

Det er per fredag ikke gjennomført kriminaltekniske undersøkelser av brannåstedene.

- Vi er interessert i tips og informasjon i saken. Det er registrert sykkeltyveri i området da brannen startet, og vi er interessert i tips om personer som er sett på sykkel i dette området natt til torsdag. Vi vet ikke om det har noen sammenheng, sier etterforskningslederen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer