Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Våknet til marerittet

RAUFOSS (Dagbladet): Da familien våknet, ble de tatt som gisler. Den maskerte mannen avfyrte to skudd og truet med å drepe mor (49), far (47), sønnen (13) og to naboer. I nesten sju timer ble de fem terrorisert og holdt bundet. Gjerningsmannen er fortsatt på frifot.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gisselranet kan ha en sammenheng med et brutalt ran av en eldre mann natt til tirsdag. Politiet på Toten slo full alarm og startet klappjakt på den brutale gisseltakeren, da de i går ettermiddag ble varslet om gisseldramaet.

- Vi ble varslet klokka 12.42. Da var den maskerte gisseltakeren forsvunnet, sier politifullmektig Asbjørg Lykkjen ved Vestoppland politidistrikt til Dagbladet.

Ingen av gislene - verken familien som våknet med en maskert mann med skarpladd våpen i huset eller de to naboene som også ble holdt som gisler - ville i går snakke med media.

Maskert mann

Dramaet på Heksumhøgda, noen kilometer fra Raufoss på Toten, startet ved 05.45-tida, i eneboligen til en liten familie. Den 49 år gamle mora sto opp.

- Idet hun kommer inn i stua, oppdager hun at en maskert mann, bevæpnet med en skarpladd pistol, sitter i sofaen. Hun blir tvunget til å vekke ektemannen og deres 13 år gamle sønn, opplyser politifullmektig Asbjørg Lykkjen.

Sønnen blir så tvunget til å binde sin egen mor og far, mens gisseltakeren truer familien med pistolen.

- Etter en stund blir de tre truet inn på badet, som er et rom uten vinduer, sier Asbjørg Lykkjen.

Skjøt to skudd

Idet familien ble truet inn på badet, forsøkte faren å holde igjen døra.

- Den maskerte mannen avfyrte to skudd. Et av skuddene gikk gjennom døra, bare noen centimeter fra 47-åringen, sier Lykkjen.

Mens familien er bundet og innelåst på badet, kommer en nabo ved 10.30-tida og banker på døra.

- Kvinnen ble beordret til å åpne døra. Hun hadde da det skarpladde våpenet rettet mot hodet, mens den maskerte mannen truet med å drepe henne, sier Lykkjen.

En halvtime seinere kom nok en mannlig nabo på døra til familien Heksumhøgda.

Kvinnen ble på nytt truet til å åpne døra, og femtemann ble tatt som gissel.

Penger og sølvtøy

Etter at den maskerte mannen hadde romstert rundt i eneboligen på i flere timer, fikk gislene beskjed om at han ble borte en stund og at de måtte holde seg i ro.

- Det ser ut til at den maskerte mannen fikk med seg rundt 60000 kroner i kontanter og en god del med sølvtøy, sier Asbjørg Lykkjen.

Gisselraneren stjal bilen til den ene av naboene som var gissel - en hvit Mercedes 300 diesel (1981-modell).

- Gislene klarte å komme seg løs og rømme fra huset. Umiddelbart etter at de hadde kommet seg i sikkerhet, varslet de lensmannen i Vestre Toten.

Politiet hadde i går kveld ikke full oversikt over hvor store verdier den maskerte mannen hadde fått med seg.

Klarte å rømme

Forklaringene til gislene tyder på at mannen ikke kan ha vært borte fra gislene i mer enn femten minutter.

Bare noen minutter etter at han kjørte bort i den hvite Mercedes, klarte de fem gislene å komme seg løs og bort.

Men da politiet kom til eneboligen på gården på Heksumhøgda kort tid etter, hadde mannen allerede parkert Mercedesen og forsvunnet på en tung, sort Suzuki motorsykkel.

Ingen av de fem ble fysisk skadet under gisseldramaet.

HOLDER VAKT: Lensmannsbetjentene Lars Olav Stepperud (t.v.) og Pål Gjestvang holdt i natt vakt ved eneboligen hvor fem personer ble holdt som gisler.