Våknet til snølag

Tirsdag kveld, midt i juni, kom snøen over Høgtinden i Salten. Den blir trolig ikke liggende lenge, ifølge meteorolog.

SNØ: På Høgtinden i Salten har snøen lagt seg i løpet av natta. Foto: Trond Arild Trones
SNØ: På Høgtinden i Salten har snøen lagt seg i løpet av natta. Foto: Trond Arild Trones Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På Høgtinden i Beiarn kommune i Salten i Nordland har snøen lagt seg over fjelltoppene i løpet av natta.

Kalenderen viste 15. juni da snøen begynte å lave ned i kveldstimene, forteller Trond Arild Trones, som er bosatt i kommunen.

- Det var jo litt tidlig, eller seint - alt ettersom, sier han til Dagbladet.

Ifølge Trones er det ganske uvanlig at snøen legger seg på fjellhøyden på denne årstida. Den pleier først å komme nærmere september.

Han kan fortelle at temperaturen like før klokka 12 onsdag formiddag er rundt fem-seks grader. Snøen ligger fortsatt på Høgtinden.

Minusgrader i fjellet flere steder

Til Avisa Nordland, som først omtalte saken, forteller vakthavende meteorolog ved Storm Geo, Ina Ynnesdal, at temperaturen på Høgtinden i natt var rundt null grader. Det er derfor ikke så unaturlig at snøen har fått legge seg.

- Vi hadde også minusgrader i høyfjellet i Sør-Norge i natt, sier Ynnesdal.

Meteorologen tror ikke snøen blir liggende spesielt lenge, eller at den trekker seg nedover i lavereliggende strøk. Hun viser til prognosene, som sier at temperaturen i området vil stige inn mot helga.

IKKE FORNØYD: Cristiano Ronaldo likte ikke at det stod brus på bordet. VIDEO: Rødt Kort. Vis mer

Kan bli «sydentemperaturer»

Mandag kunne vakthavende meteorolog Jon Austerheim ved Meteorologisk institutt fortelle til Dagbladet at uka starter regntung flere steder, men at et teppe av varmluft de neste dagene gradvis vil bre seg oppover landet fra sør, over Østlandet og til dels videre nordover.

Ifølge Austerheim vil gradestokken trolig bikke 25, kanskje til og med mer, flere steder.

- Temperaturene vil stige godt, spesielt fra onsdag av, og det er et potensiale for at det blir over 25 grader både Østafjells og i indre strøk ellers i landet, sa meteorologen til Dagbladet.

Det er også ventet å komme enkelte lavtrykk, som kan by på skiftende vær med nedbør eller fuktighet. De vestlige og nordlige områdene av landet kan også vente seg stigende temperaturer, om ikke like høye som på Østlandet.

Austerheim kunne også fortelle at naturen fortsatt har snø å by på, for dem som måtte ønske seg en skitur midt i juni.

- Skal noen opp i høyfjellet er det muligheter for snø på toppene, fra cirka 1000 - 1400 meter. Ved enkelte fjelloverganger kan det bli kjølig, så for dem som skal over fjellet kan det være lurt å ha på noe annet en shorts.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer