Vakre spermjegere truer, doper og voldtar menn

Spermen blir trolig brukt til tradisjonelle lykkeritualer i Zimbabwe.

TATT FOR SPERMSTJELING: De tre kvinnene til venstre i bildet er foreløpig de eneste pågrepne for den spesielle fenomenet i Zimbabwe. Politiet mener de tre søstrene står bak en rekke voldtekter av menn. Kvinnene skal være del av en bande som har som motiv å true til spermen til menn. De skal ha truet og dopet haikere de har plukket opp langs veien før de har tømt dem for deres sæd. Her fra en rettsmøte i Harare i novemeber i fjor. Foto: AFP/Jekesai Njikizana/SCANPIX
TATT FOR SPERMSTJELING: De tre kvinnene til venstre i bildet er foreløpig de eneste pågrepne for den spesielle fenomenet i Zimbabwe. Politiet mener de tre søstrene står bak en rekke voldtekter av menn. Kvinnene skal være del av en bande som har som motiv å true til spermen til menn. De skal ha truet og dopet haikere de har plukket opp langs veien før de har tømt dem for deres sæd. Her fra en rettsmøte i Harare i novemeber i fjor. Foto: AFP/Jekesai Njikizana/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Zimbabwe har en ny type kriminalitet ført til at menn frykter kvinner.

Det har blitt et samfunnsproblem i landet at bander bestående av vakre kvinner plukker opp mannlige haikere for å voldta dem med det formål å høste deres sperm, melder nyhetsbyrået AFP.

Nyhetsbyrået skriver at lokale medier melder om mannlige ofre som blir neddopet, truet med pistol og kniv for å ha sex med kvinnene.

Ved en anledning skal en kvinne ha truet med en levende slange for å sikre offerets sæd. Etter samleiet tar kvinnene hånd om kondomet før ofrene blir kastet ut av bilen og forlatt.

«Juju» Spermjegerne begynte å dukke opp i landet allerede i 2009, men politiet har bare arrestert tre kvinner. I oktober i fjor ble de tatt med en plastikkpose fylt med 31 brukte kondomer. De skal ha voldtatt til sammen 17 menn. Men overfallene og voldtektene har bare fortsatt.

- Vi kjenner ikke til hvor mange hendelser det har vært, sier politiets talsmann Wayne Bvudzijena, som oppfordrer menn til å reise kollektivt i stedet for å haike.

Det er ikke bekreftet hva kvinnene ønsker å bruke mennenes sperm til, men en teori er at det brukes til «juju», som er et rituale som skal bringe lykke i alt fra god framtid, karriere til å unngå å bli tatt for kriminalitet. Hvorfor kvinnene truer og ikke lokker til seg spermen er også et mysterie. En teori er at spermens eier vil få det ille når det benyttes under ritualet og at bandene derfor ikke ønsker å ta spermen til menn de liker.

- Dette er et fenomen som virkelig er en gåte, sier sosiolog Watch Ruparanganda ved Universitet i Zimbabwe.

Han har forsket på et lignende fenomen i hovedstaden Harare der unge gategutter ble gitt hotellrom, nye klær og skjenket av forretningsmenn. Da de var fulle nok ble de bedt om å finne en prostituert og ta med kondomet tilbake etter bruk. Ruparanganda mener de same forretningsmennene styrer spermbandene som herjer i dag også.

Fenomenet skal også ha pågått i Nigeria.

- Hekseri Foreningen The Zimbabwe National Traditional Healers Association fordømmer spermmetodten.

- Vi tror dette er en form for hekseri. Det har virkelig skremt folk. Det er sjokkerende fordi vanligvis er det motsatt, at menn voldtar kvinner, sier talsmann George Kandiyero til AFP.

En kvinnerettighetsgruppe i landet kritiserer at fenomenet får så mye oppmerksomhet. De mener at voldtekt av kvinner ikke får like mye fokus.

Ingen lover De tre kvinnene som ble arrestert i oktober i fjor mottar harme fra befolkningen. Hver gang de må møte i retten er domstolen stappfull og en av kvinnenes forsvarere skal ha mottatt drapstrusler.

Det finnes ingen lover i landet mot kvinner som voldtar, så kvinnene og en medsiktet mann er siktet for grovt uanstendig overfall av 17 menn. Det er ikke berammet noe tidspunkt for rettssak.

Dumisani Mthombeni er advokat for to av kvinnene og mannen, klager på at politiet etter fem måneder fremdeles ikke har fått svar på DNA-tester. Han har ikke mottatt noe formell siktelse eller noe vitneavhør. Samtidig reagerer han på at kvinnene har blitt vist fram på nasjonal tv som kvinnelig voldtektsforbrytere.

- Vi har ikke mottatt noenting. Vi tror de ikke ønsker å gå til rettssak fordi de har arrestert feil folk, sier advokaten til AFP.