Vakrest i Norge

- Oi, oi, så flott! Hill-Marta Solberg gleder seg over at nordlandsbunaden vant Dagbladets store kåring av landets vakreste bunad. Og det både på kvinne- og herresiden!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg bruker den ganske ofte, til både offentlige og private festanledninger, sier Arbeiderpartiets nestleder. I slottsmiddager, barnedåp og bryllup trekker hun gjerne i hjemfylkets prakt.

- Jeg har jo den blå varianten. Når du bor ved kysten, der både hav og himmel er blått, passer det flott, sier stortingsrepresentanten fra Sortland.

Moderne

Solberg fikk sin bunad i voksen alder, og røper at mora var sterkt delaktig da den ble sydd privat. Hun gleder seg over at også herrebunaden fra Nordland gikk til topps i kåringen, og nevner Kystpartiets Steinar Bastesen som en staselig og flittig bruker.

Ellers synes hun Telemark bør stille sterkt i konkurransen om landets peneste.

- Bunad er ikke gammeldags. Tvert imot, det er stadig mer moderne, mener Solberg. Seks av ti norske kvinner har i hvert fall én i skapet.

Nordlandsbunaden er blitt mer kjent de siste fem åra, og det er nok en grunn til at den nådde til topps i kåringen. Raudtrøyebunaden fra Øst-Telemark vant Dagbladets forrige kåring i 1998.

- Vi har merket det på salgstallene de seinere åra at nordlandsbunaden er mer populær enn før. Nå er den den tredje mest solgte hos Husfliden i Oslo, sier daglig leder Turid Liss Agersborg.

For noen år siden skulle alle ha beltestakk fra Telemark, som på slutten av 90-tallet populært ble kalt Oslo 3-bunaden.

Den første nordlandsbunaden for kvinner ble presentert og godkjent i 1928. Mønsteret til livet er utarbeidet etter modell av en brudekjole fra Ravassåsen i Vefsn, og broderiet ble funnet på to stoffbiter fra Røyten i Vefsn.

Dagbladets bunadkåring:

Over 5000 menesker stemte på sin favorittbunad. Og vinneren var overlegen:

Kvinne:
1. Nordlandsbunad
2.
Hardangerbunad
3. Nordmørsbunad

Mann:
1. Mannsbunad for Nordland og Troms
2. Hallingdalsbunad
3. Rogalandsbunad

Stadig mer populær

Mannsbunaden var ei brudgomsdrakt sydd spesielt til Johannes Eidnes i 1924, av skredder Cornelius Jacobsen i Harstad.

Nordlandsbunaden:

  • Den første Nordlandsbunaden for kvinner ble presentert og godkjent på årsmøtet til Hålogaland Ungdomslag i Leirfjord i 1928.
  • Mønsteret til livet er utarbeidet etter modell av en brudekjole fra Ravassåsen i Vefsn, og broderiet ble funnet på to stoffbiter fra Røyten i Vefsn. Disse har form som en bringeklut.
  • Sølvet som brukes er spesielt utformet til denne bunaden av en lokal gullsmed.
  • Bunaden finnes i en blå og en grønn utgave. Stakk og vest monteres sammen og stoffet er i to ullkvaliteter - klede eller toskaft.

    (KILDE: HUSFLIDEN

LILLE SPEIL PÅ VEGGEN DER: Hill-Marta Solberg bruker ofte sin nordlandsbunad. Hun er stolt over at den er kåret til vakrest i landet.
VINNER: Dagbladets lesere har kåret Nordlandsbunaden til Norges vakreste bunad. Bunaden finnes i en blå og en grønn utgave.
ANDREPLASS: Hardanger-bunad.
TREDJEPLASS: Nordmørsbunad.