Vaksine for de rike

HPV-vaksinen selger best på Oslo Vest

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Salget av vaksinen går strykende i Oslo Vest og i Bærum. Men på Grorud, Stovner og Torshov er det bare solgt fire doser, skriver Dagens Medisin.

Statistikken er klar: HPV-vaksinen selges mest fra apotekene på vestkanten i Oslo. Ifølge tall fra produsenten av Gardasil er det solgt 486 doser av vaksinen i Oslo hittil i år.

Dyr vaksine

Rundt 300 av dem er solgt i typiske vestkantområder. Vaksinen er kostbar - prisen for én vaksinedose er på over 1000 kroner, og fullstendig vaksinering krever tre doser.

Tallene gjelder salg fra grossist inn til apotek, og de viser til hvilke apotek vaksinen er solgt fra. Dermed er tallene bare veiledende, ettersom man ikke kan vite sikkert hvor kjøperne bor.

Professor Ole Erik Iversen ved Haukeland Universitetssykehus er ikke overrasket over tendensen

- Dette er fagfolkenes bekymring. Når folk må kjøpe vaksinen selv, blir den et gode for dem med kunnskap og penger, sier Iversen, til Dagensmedisin.

Feil gruppe

Han mener det ikke nødvendigvis er denne velstående gruppen som har størst nytte av den.

- De som har et velordnet liv, vil også gå jevnlig til legen sin for å ta celleprøver. Det er dem som ikke har et like velordnet liv, som trenger vaksinen mest. Derfor er sosiale forskjeller medisinsk sett en uønsket utvikling, sier Iversen.

KOSTBAR</B>: En dose av HPV-vaksinen koster over 1000 kroner. For å bli fullvaksinert må man ha tre doser.