Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vaksine kjønnsdiskriminerer

Nå har forskere kommet opp med herpesvaksine. Problemet er at den kun virker på kvinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aldri før har en vaksine kun virket på et kjønn, og den uventede haken ved kjønnsherpesvaksinen kom som en stor overraskelse. Nå frykter forskerne at liknende problemer vil dukke opp i fremtidige vaksiner mot andre kjønnssykdommer, ifølge nyhetsbyrået Associated Press.

Ti år har det tatt å utvinne vaksinen. Det er legemiddelfirmaet SmithKline Beecham som nå får redusert salgspotensialet. Vaksinen virker heller ikke på kvinner som allerede har hatt et herpesutbrudd, planen er derfor å tilby den til mindreårige jenter. Men før den eventuelt havner på markedet, må vaksinen testes ytterligere.

- Det er gode sjanser for at vaksinen havner på markedet, sier doktor Spotswood Spruance til AP.

Doktor Spruance mener at selv en vaksine som gir delvis beskyttelse mot en kronisk sykdom som herpes er en hjelp på veien. Den eneste andre kjønnssykdommen som kan stoppes med vaksine er hepatitt B. Doktor Spruance antar at ved vaksinering av kvinner, vil antall menn som pådrar seg sykdommen synke, siden en vaksine minker sjansene for at menn kommer i kontakt med smitta kvinner.

Herpesinfeksjoner på kjønnsorgan er i dag en av de vanligste kjønnssykdommene i Norge. Rundt en halv million nordmenn er rammet. Den kroniske sykdommen regnes som ufarlig, men kan være svært ubehagelig og smertefull for dem som rammes.