Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronavirus

Vaksine klar for mennesketesting

Skal prøves ut på 45 friske frivillige i USA.

CORONA: Slik forbereder helsetjenesten seg på coronaviruset som kan føre til en epidemi i Norge. Video: Christian Wehus / Dagbladet TV Vis mer

- En av våre partnere, Moderna, kunngjorde mandag at de er klare for å starte fase 1-testing av sin vaksinekandidat mot covid-19, opplyser nordisk kommunikasjonssjef Bjørg Dystvold Nilsson i CEPI.

CEPI - Coalition for Epidemic Preparedness Innovations - er en internasjonal organisasjon som driver utvikling av vaksiner mot nye sykdommer som kan bli til farlige epidemier.

SMITTET: En norsk student skal være smittet av coronaviruset i Italia, melder NRK som viser til den italienske avisa La Nazione. Reporter: Trym Mogen. Foto: Per Ervland Vis mer

Coronaviruset SARS-CoV-2, som gir sykdommen covid-19, har så langt smittet over 82 000 mennesker i nær 30 forskjellige land.

De aller fleste tilfellene er registrert i Kina, men også vestlige land som Sverige, Storbritannia og Italia er rammet.

Av de smittede er over 2800 døde, og så langt fins ingen vaksine mot viruset, som hovedsakelig rammer luftveiene og blant annet kan gi feber, tørrhoste og lungebetennelse.

ELEKTRONMIKROSKOP: Slik ser coronaviruset, som framkaller sykdommen covid-19, ut gjennom et elektronmikroskop. Foto: AP/NTB Scanpix
ELEKTRONMIKROSKOP: Slik ser coronaviruset, som framkaller sykdommen covid-19, ut gjennom et elektronmikroskop. Foto: AP/NTB Scanpix Vis mer

45 testpersoner

Det amerikanske bioteknologifirmaet Moderna har nå sendt første ladning av en eksperimentell vaksine mot coronaviruset til amerikanske myndighetsforskere.

Det skjer bare seks uker etter at selskapet begynte å jobbe med utviklingen av det man håper kan bli et effektivt botemiddel.

Ifølge CNN vil de innledende studiene av den potensielle vaksinen kunne begynne allerede i april, men prosessen med testing og godkjenning vil likevel ta minst et år.

Planen er at den nyutviklede vaksinen skal testes på 45 friske mennesker for å undersøke om den gir immunrespons som beskytter mot viruset.

- Dette viser at vår ambisiøse tidsplan på 16 uker fra kartlegging av virusets gensekvens til oppstart av fase 1-studier er realistisk. Det er imidlertid viktig å huske at det er langt igjen før vi har en vaksine klar til bruk. Fase 2 og 3 gjenstår, påpeker Nilsson i CEPI.

Fasene

I fase 1 handler det om å teste ut hvorvidt vaksinen er sikker og ikke framkaller problematiske bivirkninger.

Dersom fase 1 går bra, vil man i fase 2 undersøke hvordan folks immunsystem reagerer på vaksinen.

Først hvis man kommer til fase 3, vil det bli undersøkt hvorvidt vaksinen beskytter mot sykdommen. Da må vaksinen prøves ut der hvor det er utbrudd.

- Håpet er at fase 3-utprøving kan starte opp i begynnelsen av 2021, sier Bjørg Dystvold Nilsson.

CEPI har hovedsete i Oslo, men har også kontorer i London og Washington DC.

Norge er største investor med et bidrag på 178 millioner dollar.

Andre investorer er Japan, Tyskland, Belgia, Canada, Storbritannia, Australia, EU-kommisjonen, Bill & Melinda Gates Foundation og Wellcome Trust.

Hele Norges coronakart