Vaksine mot HIV

Norske forskere har bidratt til utviklingen av en terapeutisk vaksine mot HIV.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I DAG MØTES norske og utenlandske toppforskere på Lysebu utenfor Oslo for å drøfte nye grep i behandlingen av HIV-smittede. Det er snakk om en slags vaksine, en terapi som styrker immunapparatet slik at kroppen tåler hiv-viruset. Behandlingen kan bli et bidrag til å lette hiv-trykket på de fattigste landene der sykdommen er mest utbredt og der de syke ikke får behandling fordi de eksperimentelle medikamentene er for dyre. Men terapien kan også komme HIV-smittede hos oss og i andre vestlige land til nytte som et supplement til medisinbehandlingen, bl.a. fordi viruset blir mer og mer resistent mot medisinene.

IMMUNTERAPIEN kan representere et paradigmeskifte i hiv-behandlingen etter at man nå i flere tiår har brukt tankekraft og store ressurser på å utvikle en forebyggende vaksine mot HIV. Ifølge en av våre fremste eksperter, overlege, dr. med. Dag Kvale på Ullevål universitetssykehus, har forskerne nå forstått hvorfor det er så vanskelig å utvikle en virksom tradisjonell vaksine. Derfor er den terapeutiske vaksinen som først vil bli anvendt når folk er smittet, så lovende. På så vel kort som noe lengre sikt kan den bli den eneste behandlingsform som forebygger en dødelig utgang på sykdommen. Vaksinen hindrer ikke smitte, men gir et mildt sykdomsforløp.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer