Vaksine mot kreft

Norske forskere har avdekket hvordan immunsystemet kan hamle opp med kreftceller. Gjennombruddet kan føre til vaksine mot flere kreftformer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere har lenge antatt at immunforsvaret kan hindre utviklingen av kreft. Likevel har ingen klart å vise hvordan. Før nå.

Førstesideoppslag

Alexandre Corthay og professor Bjarne Bogen på Institutt for immunologi ved Universitetet i Oslo har funnet en forklaring på hvordan dette skjer. Forskningsresultatene ble nylig premiert med et førstesideoppslag i det prestisjetunge vitenskapelige tidsskriftet Immunity, skriver forskningsmagasinet Apollon.

-  Vi har funnet hvordan immunceller kan angripe kreftceller. Jeg tror det vi har beskrevet vil bli viktig kunnskap i forhold til bekjempelse av mange typer kreftceller, sier professor Bjarne Bogen ved Institutt for immunologi til Dagbladet.

Genmanipulerte mus

Forskerne har jobbet ut i fra den hypotesen at alle mennesker kan ha tilløp til kreft, men at immunforsvaret eliminerer disse kreftcellene så fort de oppstår. De siste årene har denne teorien fått økt interesse.

-  Med den nye metoden vår kan vi studere hvilke kreftceller som blir forkastet av immunsystemet. Slåsskampen skjer i et tidlig stadium. Enten vinner immunforsvaret eller kreftcellene, sier Bogen til Apollon.

Forskerne har gjenskapt dette krigsscenariet i en type genmanipulerte mus med så mange kreftceller og immunceller at det er mulig for forskerne å observere kampen. De fant ut at såkalte T-hjelpeceller stimulerer makrofager til å drepe kreftceller.

Makrofager er storspisende celler som kroppen er full av. Vanligvis rydder makrofagene opp etter en skade, spiser opp ødelagte celler og hjelper til med å lage nytt vev.

-  For oss er dette helt klart et gjennombrudd. Immunsystemet er veldig likt hos mennesker og mus. Derfor jobber vi nå med å utvikle vaksiner for mennesker basert på musestudier, sier Bjarne Bogen til Dagbladet.

Selv om vaksine allerede har vist seg effektivt på mus, understreker Bogen at det trolig går flere år før en kreftvaksine for mennesker er klar til bruk.

<!--BTEK0--> GJENNOMBRUDD: Norske forskere jobber med kreftvaksine.