Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vaksine-nei til folk som blir syke av egg

Tallene over syke eksploderer. Myndighetene følger fire vaksinedødsfall i Sverige.

 FØRST I KØEN:  En pasient blir vaksinert i Bergen torsdag med Pandemrix-vaksine. Foto: MARIT HOMEMDAL, SCANPIX.
FØRST I KØEN: En pasient blir vaksinert i Bergen torsdag med Pandemrix-vaksine. Foto: MARIT HOMEMDAL, SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet.no): Folk som blir alvorlig syke av å spise egg, må ikke la seg vaksinere mot svineinfluensa. Det er den eneste gruppen som helsemyndighetene holder utenfor det nye pandemi-programmet «vaksine til alle».
Men dette er en liten gruppe, og gjelder ikke folk som «bare» får trøbbel med magen eller lettere allergiske reaksjoner av egg.
- Det er noen ganske få, kanskje enn håndfull eller færre i året, som får alvorlige pusteproblemer eller annen akuttsvikt rett etter at de har fått i seg egg. Det er bare disse pasientene denne advarselen gjelder, sier overlege Karin Rønning ved Folkehelseinstituttet til Dagbladet.
I ettermiddag ble Folkehelseinstituttets statistikk over nordmenn som er smittet med svineinfluensa økt til 2.347 personer. Det er 182 nye smittede på ett døgn.

Toppen av isfjellet
- Det er en kraftig prosentvis økning i tallene de siste dagene, men antall registrerte smittede er bare toppen av isfjellet. Disse tallene fanger bare opp de som ER testet, og mange flere er syke uten at de har vært gjennom testene. Derfor kommer vi snart til å beregne totaltallene for hele befolkningen isteden, sier Rønning.
   Nettopp testing er flaskehalsen på laboratoriene. Legene må gi klare beskrivelser til laboratoriene om at det bare er spesielle grupper de kan teste for.
- Det har nok vært tilfeller i det siste der leger eller laboratorier har avvist prøver eller pasienter på feil grunnlag. Men rådene er klare fra Folkehelseinstituttet.

- Gravide, folk som tilhører risikogruppene eller har familiemedlemmer med risiko SKAL bli testet i tillegg til de som har åpenbare symptomer, sier Rønning.   Hun har vakt i helgen på Folkehelseinstituttets smitteverntelefon for leger og annet helsepersonell.

Ned til seks måneder
- Det har vært en kraftig økning i henvendelser siste døgn. Spørsmålene gjelder særlig aldersgrensen for vaksinasjon av småbarn og hvor lenge barn bør holdes.
- Det er tydelig mange som var opptatt med egen jobb da helsemyndighetene i går satte ned aldersgrensen for vaksinasjon fra tre år til seks måneders alder, sier overlege Karin Rønning. Rådene til helsepersonell og publikum ligger på Folkehelseinstituttets nettadresse www.pandemi.no.
Folkehelseinstituttet opplyser at det hvis barn har noen symptomer på svineinfluensa, skal de holdes hjemme fra skole eller barnehage i sju dager.
- Hvis barna har influensasymptomer, er det stor sjanse for at det kan dreie seg om svineinfluensa. For det er ingen annen influensa som går nå, understreker overlegen.   

Fire døde i Sverige
I ettermiddag har ikke Folkehelseinstituttet fått melding om flere som har dødd av svineinfluensa enne de ti som var registert før helgen.
Sverige har kommet lenger enn Norge i folkevaksinasjonen. Ingen svensker er døde med konstatert svineinfluensa, men nå er det fire som er rapportert døde i Sverige noen få dager etter at de ble vaksinert.

Ifølge nyhetsbyrået TT gjelder det siste dødsfallet en 90 år gammel kvinne. Det ble registert fredag sammen med dødsfallet til en 74 år gammel kvinne som døde fire dager etter at hunhj vaksinerte seg. Kvinnen tilhørte risikogruppen med blant annet hjertesykdom og kols.

De to første dødsfallene i Sverige som granskes mot vaksinen, var en mann i 50-årene med flere hjerteinfarkt. En kvinne med alvorlig muskelsykdom ble funnet død to dager etter vaksinasjon.

- Vi følger undersøkelsene av de svenske dødsfallene, men det er foreløpig ingen grunn til å tro at de har noen direkte sammenheng med vaksinasjon. Vaksineskeptikere tar også kontakt med oss. Vårt råd er det samme: det er større risiko ved å la være å vaksinere seg enn å gjøre det, sier overlege Karin Rønning i Folkehelseinstituttets smittevernavdeling.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media