Vaksine-rekord

I år er det satt ny norsk rekord i vaksinasjon mot influensa. Hittil har nær 600 000 nordmenn har tatt influensasprøyte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sprayvaksine

-  Lageret med vaksiner er tomt, og vaksinasjonsprogrammet er gjennomført. Men vi har fått tak i 20 000 doser ekstra. Det kan være at noen som ønsket en slik vaksine, faktisk ikke fikk tatt den, sier divisjonsdirektør Hanne Nøkleby i Folkehelseinstituttet til Dagbladet.

Risiki-gruppa

I fjor vaksinerte om lag en halv million nordmenn seg mot influensaen. I år er tallet nær 600 000. Myndighetene har ikke tallene helt klare ennå, men det er ingen tvil om at det i år er satt ny rekord.

De aller fleste vaksinene har gått til risikogruppa, de over 65 år, og til personer med kronisk hjerte- og lungesykdommer, og de med diabetes.

Den høye beskyttelsen betyr at det denne vinteren blir mindre feber, hoste, utmattelse, frysninger, muskelsmerter, hodesmerter og samt dødsfall.

Farlige virus

Men to andre typer influensa, fugleinfluensa og pandemisk influensa har vært mest omtalt i media de siste månedene. Det kan være en medvirkende årsak til at så mange har valgt å beskytte seg mot sesonginfluensaen.

-  Det er det nok liten tvil om. Og det har jo vært nyttig for oss, som ønsker at så mange som mulig i risikogruppa tar denne vaksinen, sier Nøkleby.

Men influensaen glimrer fortsatt med sitt fravær, som det kalde, vanlige vinterværet gjør det, over store deler av Norge.-  Sesonginfluensaen kommer mellom november og mars. Det sannsynlige i år et i desember eller i januar, sier Nøkleby.

STIKKET: Influensasprøytene har jobbt overtid i år, men om et par år er de trolig borte. Da bli vaksine bare en dusj i nesa.