Corona:

Vaksine-uro: 11 av 90 vaksinerte

Svært få av sykepleierne på ortopedisk avdeling ved landets største sykehus er corona-vaksinerte.

BEKYMRET: Svært få av de ansatte på ortopedisk avdeling på Ullevål Sykehus har fått coronavaksine. Etter at de nå har stått i et kraftig smitteutbrudd, skal mange av de ansatte være bekymret for egen situasjon. Foto: Fredrik Hagen / NTB
BEKYMRET: Svært få av de ansatte på ortopedisk avdeling på Ullevål Sykehus har fått coronavaksine. Etter at de nå har stått i et kraftig smitteutbrudd, skal mange av de ansatte være bekymret for egen situasjon. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert

5. mars ble det kjent at ortopedisk avdeling på Ullevål sykehus var rammet av et utbrudd av den britiske coronamutasjonen.

Utbruddet rammet sengepost 3, hvorav 24 ansatte og 17 pasienter ble smittet, opplyser sykehuset til Dagbladet. Tirsdag bekreftet sykehuset at én av disse pasientene nå er død som følge av covid-19-sykdom.

Dagbladet er kjent med at bare 11 av de 90 ansatte sykepleierne på ortopedisk avdeling så langt er corona-vaksinerte, en situasjon som skaper stor uro blant de ansatte.

- Har prioritert andre

De elleve som til dags dato er vaksinerte ved avdelingen, er ansatte som har fått opplæring til å kunne steppe inn på covid-poster dersom sykehusinnleggelsene øker i en grad som gjør det nødvendig å opprette disse.

De øvrige sykepleierne må på sin side smøre seg med tålmodighet, til tross for at nær pasientkontakt er uunngåelig i arbeidet.

ØKT SMITTE: Raymond Johansen stenger ned skoler i Oslo på grunn av økt smitte. Vis mer

Klinikkleder for ortopedisk avdeling, Rolf Riise, bekrefter til Dagbladet at de ansatte er bekymret over situasjonen.

- Jeg kan bekrefte at det er en bekymring hos de ansatte på ortopedisk avdeling for den lave andelen vaksinerte, sier Riise og legger til:

- Jeg deler de ansattes bekymring for dette.

Leder av Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen, mener den lave andelen vaksinerte sykepleiere på avdelingen viser at helseforetaket har prioritert andre grupper.

NSF-LEDER: Lill Sverresdatter Larsen, leder av Norsk Sykepleierforbund. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NSF-LEDER: Lill Sverresdatter Larsen, leder av Norsk Sykepleierforbund. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det er beklagelig fordi vaksinering av helsepersonell er av stor betydning for kapasitet i tjenestene. Det viser at vaksineleveransen er lav og at helseforetaket har prioritert andre grupper, sier Sverresdatter til Dagbladet.

Den ortopediske sengeposten som ble rammet av utbruddet har inntil nå vært stengt og planlagte innleggelser er fortsatt utsatte.

- Vi håndterer øyeblikkelig hjelp på vanlig måte, men elektiv drift er foreløpig satt på vent. Det er viktig å presisere at det på nåværende tidspunkt ikke er innlagt pasienter med smitte, sier Riise.

Om dødsfallet som følge av smitteutbruddet ved ortopedisk klinikk, sier Riise følgende:

- Det er svært beklagelig at vi får et utbrudd av coronasmitte på en av våre sengeposter, og at en pasient dør som følge av dette. Våre tanker går til de pårørende.

Ikke unik

OUS oversikt viser at totalt 5959 ansatte ved OUS hadde fått coronavaksine den 10. mars.

Av disse har 2975 fått to doser.

Dagbladet kjenner til at vaksinesituasjonen på ortopedisk avdeling ikke skal være unik ved sykehuset. Også andre avdelinger har foreløpig ikke mottatt vaksiner til store deler av sine ansatte.

Dagbladet har stilt spørsmål til OUS om de burde prioritert de tilgjengelige vaksinene annerledes, men har foreløpig ikke fått svar på dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer