Vaksine-utfordringene i kø

Storbritannia starter vaksinering neste uke. I Norge er det fortsatt en rekke utfordringer som må løses før vaksineringen kan starte.

UTFORDRENDE: Helse - og omsorgsminister Bent Høie og hans departement jobber med å legge en plan for hvordan vaksineringen skal gjennomføres i Norge. Vaksineringen kan by på utfordringer. Foto: Vidar Ruud / NTB
UTFORDRENDE: Helse - og omsorgsminister Bent Høie og hans departement jobber med å legge en plan for hvordan vaksineringen skal gjennomføres i Norge. Vaksineringen kan by på utfordringer. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Her til lands blir vaksinen en del av nasjonalt vaksinasjonsprogram, noe som innebærer at det er kommunene som får ansvar for å informere om, tilby og gjennomføre vaksineringen.

Alt dette blir en svært utfordrende oppgave, selv om kommunene har stor erfaring med barnevaksinasjonsprogrammet og influensavaksinasjonsprogrammet, skriver Folkehelseinstituttet i risikorapporten som kom tidligere denne uka.

- Planleggingen av vaksinasjonsprogrammet pågår for fullt, men fortsatt er det en del ukjente faktorer, som hvilke vaksiner som kommer, når de kommer og hvor mange som kommer. Det gjør planleggingen komplisert, men vi får bare være fleksible. Informasjonen kommer når den kommer, og ingen ønsker unødvendige forsinkelser, sier overlege Preben Aavitsland i FHI til Dagbladet.

Vil bli strenge retningslinjer

I slutten av november sendte et regjeringsutnevnt ekspertutvalg sine anbefalinger om hvem som skal stå først i køen når de første vaksinedosene ankommer Norge. Ekspertgruppen mener det er personer i risikogruppen som bør prioriteres. Helseminister Bent Høie vil trolig legge fram regjeringens plan for dette fredag, når han presenterer den nasjonale vaksinasjonsplanen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer