Coronaviruset

- Vaksinebevis kan medføre økt ulikhet

Statsepidemiolog Anders Tegnell i Sverige mener vaksinesertifikat kan bli aktuelt ved reising, men advarer om at det kan få usosiale følger.

SMITTE: Statsepidemiolog Anders Tegnell oppdaterte om coronasituasjonen i Sverige. Det er registrert 32 485 nye smittetilfeller og 205 nye dødsfall i Sverige siden forrige onsdag. Foto: TT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I romjula kom covid-19-vaksineringen virkelig igang i Europa og i en rekke andre land.

Mot sommeren er planen at store deler av befolkningen skal være vaksinert mot coronavirusinfeksjonen som til nå har krevd mer enn 1 850 000 menneskeliv på verdensbasis.

I flere land har det startet en debatt om hvorvidt vaksinerte skal få et sertifikat som utløser visse privilegier.

Allerede i november kunngjorde det australske flyselskapet Qantas at det vil kreve vaksinasjonssertifikater fra sine passasjerer, skriver Expressen.

Demonstrasjoner

Tidlig i desember skjøt debatten fart i Tyskland, etter et åpent brev publisert i flere tyske medier, skriver Dagens Nyheter.

Forfatteren, en professor i genetikk og et medlem av landets etiske råd, mener at personer som velger å ikke bli vaksinert, skal få et dokument der de frafaller seg retten til blant annet intensivbehandling.

I Tyskland har den opphetede debatten om vaksineprivilegier allerede resultert i demonstrasjoner fra vaksinemotstandere.

Den svenske statsepidemiologen, Anders Tegnell, mener at dette er vanskelige spørsmål sett fra et likestillingsperspektiv, men mener likevel at et vaksinasjonsbevis kan være aktuelt - i hvert fall for reiser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer