Corona

Vaksinebønn etter nye tall

Nye tall fra Helse Sør-Øst viser at 56 prosent av coronapasientene på intensivbehandling er uvaksinerte. Nå kommer viseadministrerende direktør i Helse Sør-Øst med en klar oppfordring om å ta vaksinen

CORONABEHANDLING: Oslo universitetssykehus tilhører helse sør-øst. Bilde viser coronapasienter ved Ullevål på intensivavdeling. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
CORONABEHANDLING: Oslo universitetssykehus tilhører helse sør-øst. Bilde viser coronapasienter ved Ullevål på intensivavdeling. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Helse sør-øst delte tirsdag tall som viser hvor mye av kapasiteten på norske sykehus som skyldes uvaksinerte.

Norske helsemyndigheter poengtere at det viktigste tiltaket vi har i samfunnet er vaksinen, selv om den ikke nødvendigvis hindrer smittespredning.

Tallene fra Helse sør-øst viser at 56 prosent av de innlagte coronapasientene er uvaksinerte.

Det til tross for at bare 8 prosent av befolkningen over 18 år er uvaksinert.

Nesten 15 av hver hundre tusen uvaksinerte er dermed innlagt, til sammenlikning med litt over én av hver hundre tusen vaksinerte.

- Det er et stort flertall av de sykeste med covid-19 som ikke er vaksinert, og det forteller oss at vaksinen beskytter godt mot alvorlig sykdom, sier viseadministrerende direktør i Helse Sør-Øst, Jan Frich.

VAKSINE: Tirsdag 7. desember bestemte regjeringen blant annet at meteren og skjenkestopp skal gjeninnføres nasjonalt. Nå bønnfaller byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, uvaksinerte om å vaksinere seg. Video: NTB Vis mer

Frich sier ifølge pressemeldingen fra Helse Sør-Øst at det er avgjørende at folk takker ja til vaksine for å redusere presset på sykehusene.

37 uvaksinerte innlagt i november

Viseadministrerende direktør ved Akershus universitetssykehus skriver i en mail til Dagbladet at 37 av 153 innlagte coronapasienter på sykehuset i løpet av november, var uvaksinerte. Ytterligere 51 har de ikke sikker vaksinestatus på.

- Mange av de yngre er uvaksinerte, mens vaksinerte ofte er eldre og flere med tilstander som gjør at de går på immundempende medisiner slik at vaksinen fungerer dårligere.

Av de 153 coronapasientene som var innlagt i november på Ahus, fordelte de seg aldersmessig slik:

  • 5 innlagte i alderen 0–19 år.
  • 12 innlagte i alderen 20–29 år.
  • 16 innlagte i alderen 30–39 år.
  • 19 innlagte i alderen 40–49 år.
  • 20 innlagte i alderen 50–59 år.
  • 23 innlagte i alderen 60–69 år.
  • 58 innlagte over 70 år.

Få utvikler alvorlig sykdom

Frich sier i pressemeldingen at det hender vaksinerte også blir rammet av alvorlig sykdom, men at de som regel har underliggende sykdommer.

- Det er nesten ingen som er friske og fullvaksinerte som utvikler alvorlig sykdom. Vi oppfordrer så mange som mulig til å vaksinere seg så fort som mulig og til å takke ja til oppfriskningsdose, sier han.

Han opplyser at de alvorligste syke er i alle aldersgrupper. 20 prosent av coronapasientene på intensivavdelingen har svekket immunforsvar. 21 prosent av de sykeste har fått to doser, mens bare 2,6 prosent har fått tre doser.

Ny rekord

363 coronapasienter er innlagt på norske sykehus tirsdag 14. desmeber. Det er ny innleggelsesrekord i løpet av pandemien for tredje dagen på rad.

118 av pasientene får intensivbehandling, 63 av dem ligger på respirator.

I et mulig scenario fra Folkehelseinstituttets risikovurdering regner man med at det kan bli opp mot 50 til 200 daglige coronainnleggelser innen tre uker, dersom smittesprednigen ikke bremses.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer