Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset i USA:

Vaksineekspert med mørk advarsel

Under en høring torsdag slo vaksineeksperten og legen Rick Bright alarm om manglende coronaplan i USA.

VARSLER: Dr. Rick Bright blir beskrevet som en varsler etter at han hevdet å ha blitt fjernet fra sin stilling fordi han viste motstand til Trumps anbefalinger om bruk av malariamedisin mot covid-19. Video: CNN. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

President Donald Trumps coronastrategi får stadig mer motstand fra eksperter. Tirsdag var det smitteverneksperten Anthony Fauci, og torsdag var det legen og vaksineeksperten Rick Bright.

Torsdag vitnet Bright, som i slutten av april gikk ut mot president Trump i The New York Times, i Representantenes hus i nesten fire timer.

Uten tydelig planlegging og en bedre samordnet respons, advarte Bright om at 2020 kan bli den «mørkeste vinteren» på mange tiår for amerikanere.

- Tiden løper ut fordi viruset fortsatt sprer seg over alt, folk begynner å bli rastløse og vil forlate hjemmene sine, sa Bright, ifølge The Guardian.

I et skriftlig vitnesbyrd la Bright til at uten en skikkelig plan, frykter han at pandemien vil bli langt verre og forlenget, som «vil forårsake sykdom og dødsfall uten sidestykke.»

HØRING: Rick Bright før høringen i Representantenes hus startet 14. mai 2020. Foto: Shawn Thew / AFP / NTB scanpix
HØRING: Rick Bright før høringen i Representantenes hus startet 14. mai 2020. Foto: Shawn Thew / AFP / NTB scanpix Vis mer

- Liv ble satt i fare

I skrivende stund har USA 1 416 528 rapporterte smittetilfeller og 85 813 dødsfall knyttet til viruset, og står dermed øverst på begge listene internasjonalt for smitte og dødsfall, ifølge Johns Hopkins Universitys liveovervåkning.

Bright gikk løs på Trump-administrasjonens arbeid med viruset, og ga uttrykk for at han mener dette tallet ville vært lavere om administrasjonen hadde handlet raskere.

- Mangelen på handling har satt mange liv i fare i frontlinja, sa Bright, som rettet søkelyset spesielt på helsedepartementet, skriver Washington Post.

KJEFTER: Donald Trump ble presset om hvorvidt malariamedisin kan brukes til å behandle coronasyke. Så raste presidenten mot en fremmøtt journalist. Video: AP / Foto: AFP Vis mer

Han hevdet videre at administrasjonen ikke lyttet til hans tidlige advarsler om å hamstre masker og annet utstyr.

- Liv ble satt i fare, og jeg mener liv ble tapt. Vi ble tvunget til å skaffe dette utstyret fra andre land uten de riktige kvalitetsstandardene. Så selv i dag bruker våre leger og sykepleiere i sykehus N95-masker fra andre land som ikke sikrer samme beskyttelse som N95- masker av amerikansk standard, sa han ifølge Washington Post.

Bright er den første føderale tjenestemannen innen helse som offentlig kritiserer Trump-administrasjonen så sterkt og detaljert, gitt hans prominente posisjon i den biomedisinske verden, skriver Politico.

Vaksineplanen

Bright var også spesielt lite begeistret for president Trumps løfte om en vaksine mot slutten av året.

Smittevernekspert Anthony Fauci har selv anslått at det kan ta 12-18 måneder. Men Bright mener det vil ta lengre tid, og hevder at USA ikke har noen plan for å utvikle, produsere og distribuere en vaksine.

- Vi trenger en strategi og en plan nå for å sikre at vi ikke bare kan utvikle den vaksinen, lage den og distribuere den, men også administrere den på en rett og rimelig måte, sa han og la til:

- Det har vi ikke ennå, og det er en grunn til betydelig bekymring.

Han mener det er et ubestridelig faktum at det USA vil få en oppsving av covid-19 denne høsten, som vil bli sterkt forverret av utfordringene med sesonginfluensa.

I et intervju med Dagbladet sa også professor i hygiene og smittevern, Bjørg Marit Andersen, at en ny bølge kan bli en vintersykdom som influensa og andre virus. Hun advarte også om at en ny bølge kan bli verre for yngre mennesker.

STORM: Etter at disse bildene av den amerikanske legen gikk viralt, har det florert av konspirasjonsteorier om Anthony Fauci i sosiale medier. Foto: AFP Vis mer

- Misfornøyd ansatt

Da Trump ble konfrontert med Brights New York Times-intervju i april, sa presidenten at han ikke visste hvem Bright var.

- Jeg kjenner ikke den såkalte varsleren Rick Bright, har aldri møtt ham eller hørt om ham, men for meg er han en misfornøyd ansatt, ikke likt eller respektert av folk jeg snakket til og som, med sin holdning, ikke burde jobbe for myndighetene lenger, skrev Trump på Twitter torsdag.

SPARKET: Dr. Rick Bright ledet fram til nylig det føderale byrået involvert i å utvikle en vaksine. Han ble brått sparket denne uka som direktør for den biomedisinske forsknings- og utviklingsmyndighet (BARDA), og som nestleder for beredskap og respons. Video: CNN Vis mer

Også på utsida av Det hvite hus sa Trump til pressen at Bright er en «misfornøyd» ansatt, skriver Politico. Alex M. Azar hevdet at tjenestemenn fulgte opp forskerens ideer.

- Alt han klaget om ble arkivert, sa Azar til pressen utenfor Det hvite hus. Han mener anklagene ikke holder vann.

President Donald Trump og helseminister Alex Azar avbildet utenfor Det hvite hus 1.4 mai 2020. Foto: Brendan Smialowski / AFP
President Donald Trump og helseminister Alex Azar avbildet utenfor Det hvite hus 1.4 mai 2020. Foto: Brendan Smialowski / AFP Vis mer

Avviser anklagene

Det var i april at Rick Bright, i et intervju med The New York Times, sa at han hadde blitt fjernet fra sin stilling fordi han viste motstand til Trumps anbefalinger av malariamedisin mot covid-19.

Fram til da hadde Bright ledet det føderale byrået involvert i å utvikle en vaksine; Den biomedisinske forsknings- og utviklingsmyndigheten (BARDA).

Han ble flyttet til en mindre innflytelsesrik stilling ved det nasjonale helseinstituttet.

Bright sendte forrige uke inn et formelt varsel der han anklaget ledelsen i helsedepartementet for å ønske å få store mengder av hydroksyklorokin ut til covid-19-rammede områder i New York.

Helsedepartementet, som er hans arbeidsgiver, har avvist anklagene og uttalt at Bright har fått en viktig stilling i utviklingen av nye coronavirustester i National Institutes of Health.

- Uakseptabelt

Som nevnt trosset Trump en annen ekspert tidligere denne uka, nemlig smittevernekspert Anthony Fauci.

Tirsdag advarte Fauci om at å åpne forretningsvirksomhet og skoler for raskt i USA kan føre til ny oppblomstring av nye utbrudd over hele landet, nye dødsfall, unødvendig lidelse og sette landet ytterligere tilbake økonomisk.

UENIGE: President Donald Trump og hans fremste smittevernekspert Anthony Fauci har ikke likt syn på gjenåpning av USA. Video: CNN Vis mer

Nylig har også Verdens helseorganisasjon (WHO) gått ut og advart mot å slippe opp restriksjoner for raskt i frykt for at det kan føre til oppblussing av smittespredningen.

- For meg er dette ikke et akseptabelt svar, særlig når det gjelder skoler, sa president Donald Trump da han møtte reportere dagen etter.

Det eneste Trump mente vil være akseptabelt, er nå å holde professorer og lærere «over en viss alder» hjemme fra jobb.

Det er for øvrig ikke første gang Trump og Fauci åpenlyst har motsagt hverandre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!