Vaksinen som ikke brukes

Her lages og lagres vaksinen som i ytterste nødsfall skal redde Norge fra en munn- og klovsykeepidemi: I Den internasjonale vaksinebanken i Pirbright i England venter 200 000 doser øremerket norske dyr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge har vært medlem av vaksinebanken siden midten av 1980-tallet. Selv om en epidemi skulle bryte ut i Norge, vil vaksinering være aller siste utvei.

- Epidemien skal være helt ute av kontroll før det vil være aktuelt å v aksinere dyr, sier veterinærdirektør Eivind Liven ved Statens dyrehelsetilsyn til Dagbladet.

- Hvis vaksinen en dag blir benyttet, vil det dreie seg om såkalt ringvaksinering rundt et utbruddsområde. Slik kan man isolere viruset.

- Straks situasjonen er under kontroll igjen, vil de vaksinerte dyra bli slaktet og destruert. Vi skal rett og slett ikke ha dyr som er vaksinerte mot munn- og klovsyke i Norge. Da vil man nemlig ha akseptert at sykdommen eksisterer i Norge. Et slikt scenario har aldri vært lagt til grunn for bekjempelsen av sykdommen her. Det er for øvrig verdt å merke seg at England ikke vaksinerer dyr, selv om epidemien herjer, sier Liven.

Norge betaler en årlig avgift for medlemskapet i vaksinebanken. Andre medlemmer er Irland, Sverige, New Zealand, Australia og Storbritannia.

- Europa praktiserer en ikke-vaksineringspolitikk når det gjelder denne sykdommen, sier avdelingsdirektør Gunnar Hagen i Statens dyrehelsetilsyn.

- Land som skulle begynne å vaksinere, risikerer også at andre land nekter å importere deres dyr, sier han.