Står bak coronavaksine

Vaksinepar gir håp

Det tyske paret har gitt verden nytt håp i kampen mot coronavirus.

EKTEFELLER: Ugur Sahin og Özlem Türeci grunnla kreftselskapet BioNTech i 2008. Foto: BioNTech
EKTEFELLER: Ugur Sahin og Özlem Türeci grunnla kreftselskapet BioNTech i 2008. Foto: BioNTech Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag ble det kjent at en coronavaksine utviklet av den amerikanske legemiddelgiganten Pfizer og tyske BioNTech er 90 prosent effektiv.

- En stor dag for vitenskapen og menneskeheten, skrev Pfizer og BioNTech i en pressemelding.

Ektepar grunnla BioNtech

I kjølvannet av nyheten er det spesielt ett ektepar som skiller seg ut. Det tyske paret, Ugur Sahin og Özlem Türeci, grunnla kreftselskapet BioNTech i 2008. De møttes på universitetssykehus i Köln og er blant de 100 rikeste i Tyskland.

Det var parets interesse for nyskapende kreftbehandlinger som skapte formuen deres - og som har resultert i den nye coronavaksinen, skriver The Telegraph.

I dag er Ugur Sahin administrerende direktør i milliardfirmaet BioNtech, mens Özlem Türeci sitter i styret. Da coronapandemien brøt ut i januar samlet Ugur Sahin teamet i BioNTech, og besluttet at selskapet skulle fokusere på viruset i tiden framover.

- Vi må takle dette viruset. Det er en menneskelig oppgave, sa Sahin til dem, ifølge The Telegraph.

GRUNNLEGGER: Ugur Sahin er administrerende direktør i milliardfirmaet BioNtech. Foto: Reuters / Fabian Bimmer
GRUNNLEGGER: Ugur Sahin er administrerende direktør i milliardfirmaet BioNtech. Foto: Reuters / Fabian Bimmer Vis mer

Beskrives som ydmyk

Paret har vært gift siden 2002 og har en tenåringsdatter sammen. Til avisa Süddeutsche Zeitung skal Türeci ha sagt at hun og mannen startet bryllupsdagen sin i laboratoriet.

Til tross for parets rikdom og suksess, har de fortsatt beina godt planta på jorda.

Administrerende direktør Ugur Sahin underviser fortsatt ved Mainz University, og blir beskrevet av kollegaer som ydmyk. Han er kjent for å møte opp på forretningsmøter med sykkelhjelmen under armen, ifølge The Telegraph.

NY STRATEGI: USAs nyvalgte president, Joe Biden, la mandag 9. november fram deler av sin plan for å bekjempe coronaviruset. Vis mer

Lovende resultater

Vaksinen er for tiden i fase tre av testingen, som betyr at vaksinen blir testet på en større gruppe mennesker. 43 000 personer inngår i studien, og disse har fått enten vaksinen eller en placebo.

Ifølge Pfizer viser de foreløpige resultatene at færre enn ti prosent av coronainfeksjonene ble oppdaget hos personer som hadde fått vaksine, og mer enn 90 prosent av smittetilfellene ble påvist hos personer som hadde fått en placebo for vaksinen.

Om vaksinen viser seg å fungere så bra som de foreløpige resultatene viser, kan det ta tid før vaksinen er godkjent verden over og før den når markedet i stor skala.

LOVENDE: En coronavaksine utviklet av Pfizer og BioNTech viser til lovende resultater med 90 prosent effektivitet. Foto: University of Maryland School of Medicine via AP / NTB
LOVENDE: En coronavaksine utviklet av Pfizer og BioNTech viser til lovende resultater med 90 prosent effektivitet. Foto: University of Maryland School of Medicine via AP / NTB Vis mer

Det europeiske legemiddelbyrået EMA sier at de ennå ikke har fått testdata fra Pfizer og BioNTech. De holder fast ved prognoser om at vaksinen kan være godkjent tidlig neste år. Norge er i en felles prosess med EMA når det gjelder godkjenning av vaksinen.

Helseminister Matt Hancock i Storbritannia har gitt beskjed til den britiske nasjonale helsetjenesten (NHS) at de må være klare til å distribuere coronavaksine til innbyggerne fra starten av desember. Det melder Sky News.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer