CEPI:

Vaksinepille under utvikling

Et israelsk selskap jobber med å utvikle en coronavaksine i pilleform. Om denne viser seg å virke, kan det være et stort gjennombrudd for både eksisterende og framtidige smittsomme sykdommer, mener CEPI.

SATSER PÅ PILLE: CEPI har valgt å støtte utviklingen av en vaksine mot coronaviruset i pilleform. Foto: AP / NTB
SATSER PÅ PILLE: CEPI har valgt å støtte utviklingen av en vaksine mot coronaviruset i pilleform. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 71.88% Første dose: 79.15%

Det er det israelske MigVax Ltd som jobber med utvikling av vaksine-pillen. Nylig ble selskapet tildelt støtte fra vaksineutviklingskoalisjonen CEPI, som har hovedkontor i Norge.

- MigVax sin tilnærming er helt ny for oss, og er ikke sett før, men selskapet mener å ha holdepunkter for at det går an å lage en tablett som inneholder mye av det som gis med proteinvaksiner som settes i armen, sier Stig Tollefsen, leder for ny teknologi i CEPI.

Om alt går etter planen, vil pillen fungere ved at virkestoffene i vaksinen tas opp i slimhinnene og gir immunrespons.

- Det er attraktivt, fordi det er gjennom slimhinnene viruset kommer inn i kroppen. Dette vil da trigge et kjempestort immunforsvarsapparat, og det adaptive immunsystemet vil sette i gang en beskyttende respons.

- Veldig mye enklere

Selskapets håp er at en vaksine i pilleform kan fungere som både en «boosterdose» til coronavaksinene som er på markedet i dag, samt som en selvstendig vaksine, forklarer Tollefsen.

- Om tabletten fungerer som vi håper, vil distribusjon og logistikk bli veldig mye enklere. Da vil det sendes ut en pilleboks istedenfor vaksine, nåler og sprøyter, sier Tollefsen.

HAR TROA: Stig Tollefsen er Technology Office Lead i CEPI - vaksineutviklingskoalisjonen som nylig har bidratt med penger til utviklingen av blant annet en vaksine mot corona i pilleform. - Om tabletten fungerer som vi håper, vil distribusjon og logistikk bli veldig mye enklere. Foto: CEPI
HAR TROA: Stig Tollefsen er Technology Office Lead i CEPI - vaksineutviklingskoalisjonen som nylig har bidratt med penger til utviklingen av blant annet en vaksine mot corona i pilleform. - Om tabletten fungerer som vi håper, vil distribusjon og logistikk bli veldig mye enklere. Foto: CEPI Vis mer

Støtten til det israelske selskapet er en del av CEPIs plan om å investere 200 millioner dollar i utvikling av vaksiner med en bred beskyttelse mot SARS-CoV-2 - mest kjent som coronaviruset, og betacoronavirus - som SARS og MERS.

CEPI-støtten forutsetter at det eventuelle gjennombruddet skal komme det globale fellesskapet til gode. Alle vaksiner som utvikles med støtte fra CEPI har et krav om rettferdig tilgang, og skal gjøres tilgjengelig gjennom det internasjonale vaksinesamarbeidet Covax, forklarer Tollefsen.

ØKNING: Avdelingsleder i FHI, Line Vold svarer på spørsmål om den økte coronasmitten. Reporter: Frode Andresen. Video: Anton Lier. Vis mer

Kan ha stor betydning

Det israelske selskapet vil i første omgang teste om pille-vaksinen fungerer tilsvarende vaksinene som allerede er i bruk i dag.

- Men på sikt har de kapasitet til å lage en bredt beskyttende variant. Grunnen til at vi velger å sette penger på dette, er at dette kan ha betydning for andre sykdommer, om det viser seg at dette virker, forklarer Tollefsen, og legger til at det er et langsiktig prosjekt med en ramme på 12 til 18 måneder.

Pillen må først gjennomgå prekliniske studier, før den kan testes på mennesker.

Signeringen med MigVax er en av to avtaler som nå er i boks i CEPIs plan. Tildeling nummer to har gått til det kanadiske Saskatchewan-universitetet. Deres plan er å utvikle en vaksine som virker på et bredt spekter av coronavirus.

- Det er noen områder av viruset hvor det oftere forekommer mutasjoner, og de vil lage et molekyl som gjenspeiler mutasjonene vi allerede kjenner, samt kanskje også framtidige mutasjoner på en slik måte at immunresponsen beskytter bredere enn de vi ser i dag, sier Tollefsen.

Bred beskyttelse

I dag er det deltavarianten som er dominerende i store deler av verden. Men coronaviruset muterer hele tida, og det kan bli behov for å justere vaksinene for å oppnå bedre beskyttelse mot både alvorlig sykdom og smitte i framtida, dersom viruset muterer til en variant som er mer motstandsdyktig mot vaksinene.

Håpet er at en bredspektret vaksine, en såkalt variantsikker vaksine, skal beskytte mot alle coronavirus - også mot betacoronavirusene, som de mer dødelige variantene SARS og MERS.

I tillegg er ønsket at coronavaksinene skal gi langvarig beskyttelse.

- Men jeg tror vi fortsatt er i lærefasen for å forstå hvordan vi kan beskytte oss best mulig og hva som gir best beskyttelse. Om det blir en årlig dose, eller om vi klarer å komme opp med andre kandidater som gir langvarig beskyttelse, det er det foreløpig ingen som vet. Men det er mye under utvikling for å se hva som skal til, så det er ingen grunn til å gi opp håpet, sier Tollefsen.

CEPIs to avtaler, er de første i rekken av flere signeringer, og vaksineutviklingskoalisjonen jobber for tida med å evaluere og plukke ut de mest lovende kandidatene. Midlene som deles ut vil være øremerket kandidater som jobber med å utvikle bredspektrede og kanskje også langvarige coronavaksiner, opplyser CEPI.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer