Vaksineprodusent forlangte ansvarsfritak

- Norge ikke hadde ikke noe valg når de inngikk avtalen, ifølge Folkehelseinstituttet.

HADDE IKKE NOE VALG: - Skulle vi få vaksine mot svineinfluensa, måtte vi gjøre en avtale med GlaxoSmithKline om fritak fra erstatningsansvar, sier avdelingsdirektør Preben Aavitsland til Stavanger Aftenblad. Foto: SCANPIX
Foto: Morten Holm / SCANPIX
HADDE IKKE NOE VALG: - Skulle vi få vaksine mot svineinfluensa, måtte vi gjøre en avtale med GlaxoSmithKline om fritak fra erstatningsansvar, sier avdelingsdirektør Preben Aavitsland til Stavanger Aftenblad. Foto: SCANPIX Foto: Morten Holm / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Folkehelseinstituttet mener Norge ikke hadde ikke noe valg når de inngikk avtalen som fritok vaksineprodusenten GlaxoSmithKline for ansvar for eventuelle bivirkninger av influensavaksinen.

- Skulle vi få vaksine mot svineinfluensa, måtte vi gjøre en avtale med GlaxoSmithKline om fritak fra erstatningsansvar, sier avdelingsdirektør Preben Aavitsland til Stavanger Aftenblad.

- Bakgrunnen er at vi nå opplever en verdensomspennende influensaepidemi, en pandemi. Da var det viktig å få utviklet en vaksine mot svineinfluensaviruset så fort som mulig. Norge gjorde en avtale som sikrer at vi nå raskt får vaksine. Men fordi det haster med vaksinen, er testingen og utprøving av vaksinen på mennesker ikke like omfattende som vanlig.

- Derfor krever firmaet en ansvarsfrihet hvis vaksinen ikke skulle være så effektiv som man kunne forvente. Det er også en ansvarsfrihet for eventuelle sjeldne bivirkninger, fordi man tester vaksinen på færre, sier Aavitsland.

Han understreker at firmaet har et produktansvar, altså at de har ansvar for at det ikke skjer noen feil i produksjonen. Vaksinen skal også godkjennes av både norske og europeiske legemiddelmyndigheter før den blir tatt i bruk.

Norge har bestilt 9,4 millioner doser, nok til to gangers vaksinering for hele befolkningen. Vaksineutgiftene er beregnet til rundt 650 millioner kroner.

(NTB)