England, corona, vaksine

Vaksineregler skaper sinne: - Diskriminering

Englands særegne regler vekker avsky i store deler av verden.

LONDON: Hvem som slipper inn i England skaper debatt. Foto: NTB
LONDON: Hvem som slipper inn i England skaper debatt. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 69.33% Første dose: 78.21%

Forrige uke innførte England nye regler for hvem som kan slippe inn i landet uten karantenetid.

Under de nye reglene kan de som er fullvaksinerte med AstraZeneca, Pfizer, Moderna eller Janssen fra USA, Australia, New Zealand, Sør Korea eller et EU-land slippe inn uten karantene.

De som er fullvaksinerte med samme vaksine fra Afrika, Latin-Amerika, samt flere andre land inkludert India, vil bli tvunget inn i 10 dagers karantene.

Sterke reaksjoner

Flere stiller spørsmål til hvorfor praksisen gjør forskjell på hvor personer kommer fra.

- Det er ikke én person jeg har snakket med som ikke er sinte på dette. Folk er forvirret. Det finnes ikke noen god forklaring, det er bare urettferdig, sier en diplomat fra Latin-Amerika til The Guardian.

- Storbritannia er et av landene som sender flest vaksiner, og nå sier de at de samme vaksinene ikke er bra nok for å slippe inn. Det er trist, feil og diskriminerende, sier legen Ifeanyi Nsofor, som jobber for den nigerianske staten, til The Guardian.

BØNN TIL FØLGERNE: Kvinne ber folk om å ta vaksinen i siste video før hun dør av covid. Video: Tiktok - atasteofalex. Vis mer

Han mener det ikke er første gang mindre rike land opplever urettferdighet under coronatida.

- Dette er bare nok et eksempel. Vi har slitt med at rikere nasjoner tar flest vaksiner, selv når de fattigere nasjonene har råd til det så får de ikke tak i nok vaksiner, påpeker Nsofor.

Rammer familier

Ifølge The Guardian har den indiske politikeren Shashi Taroor annonsert at han trekker seg fra flere oppdrag han sal ha i England som en protest til regelverket, som han mener er en fornærmelse.

De nye reglene har rammet flere som har vært lenge atskilt fra familie. Brasilianske André Siqueira kan nå glemme å se sin fire år gamle datter som bor i London, men karantenetida gjør det praktisk umulig, forteller han til The Guardian, ettersom han kommer fra Brasil som er rødlistet.

- Jeg kan ikke se noen logikk i dette. Å akseptere vaksinerte folk fra ett land, men ikke folk med samme vaksine fra et annet, fortviler han til avisa.

- Bør bli diskutert

Professor Helen Rees, som sitter i styret for WHO i Afrika, mener det er uheldig at England ikke har begrunnet de nye reglene.

- Vi gjør ikke dette med andre vaksiner, da stoler vi på at ting er gjort på rett måte. Dette bør bli diskutert, hva betyr det for verden om vi strengere grensene for fattige land? Vi må stole på vaksinene, og at hvert enkelt land gjør jobben sin, sier hun til The Guardian.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer