Smittet av meslinger

Vaksinerer fem ansatte ved Legevakta etter meslingsmitte

Meslingsmittet jobbet ved legevakta. Nå tar helsemyndighetene grep.

VAKSINERES: Fem ansatte ved Oslo legevakt vil tirsdag bli vaksinert mot meslinger etter at en kollega ble smittet av den potensielt dødelige sykdommen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
VAKSINERES: Fem ansatte ved Oslo legevakt vil tirsdag bli vaksinert mot meslinger etter at en kollega ble smittet av den potensielt dødelige sykdommen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mandag bekreftet Folkehelseinstituttet at det er påvist et tilfelle av meslinger i Oslo. Personen som er blitt syk er en mannlig ansatt på legevakten i Oslo, og helsemyndighetene frykter at mannen ble smittet på jobb.

I frykt for at flere ansatte ved legevakten i Oslo skal bli smittet, vil fem av de ansatte vaksineres mot den potensielt livstruende sykdommen i dag.

- Vi har funnet ut at det er flere på legevakten som ikke er fullt vaksinert. Det er snakk om fem-seks ansatte ved Oslo legevakt, som vil bli vaksinert i ettermiddag, sier smittevernsoverlege Tore Steen til Dagbladet.

Han sier at disse fem-seks personene vil bli vaksinert fordi de har vært i kontakt med den ansatte som fikk påvist smitte søndag.

- Deretter vil det bli en ny runde med andre ansatte som ikke er fullt ut vaksinert, opplyser Steen.

- Tenåring er smittekilden

Smittevernsoverlegen opplyste overfor NRK tidligere i dag at det var en meslingpasient på legevakten for noen uker siden, og at smitten kan ha skjedd i den forbindelse.

- Dette begynte med en tenåring som ble smittet på tur i Europa for to til tre uker siden. Tenåringen oppsøkte Oslo legevakt, og vi tror at det har skjedd en smitteoverføring her. Dette har trolig skjedd selv om det ikke var noen direkte kontakt mellom den ansatte og denne tenåringer. Det er nemlig sånn at smitten kan henge igjen i rommet i noen timer, sier Steen til Dagbladet.

SMITTSOMT: Meslinger er en svært smittsom virussykdom som skyldes meslingviruset (morbilli). Viruset spres ved dråpesmitte, og sykdommen dukker opp 10–14 dager etter smitte. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix
SMITTSOMT: Meslinger er en svært smittsom virussykdom som skyldes meslingviruset (morbilli). Viruset spres ved dråpesmitte, og sykdommen dukker opp 10–14 dager etter smitte. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Den legevaktansatte som nå er smittet var vaksinert, men ikke fullt ut. Normalt sett gir én dose god nok beskyttelse, men det var ikke nok i dette tilfellet, forklarer Steen, som legger til at de naturligvis ønsker at alle ansatte ved legevakten skal være fullt vaksinerte.

- Denne personen har hatt uflaks. For en dose er godt nok for de fleste, men vedkommende ble likevel syk.

Den ansatte ved legevakta var på jobb tirsdag 17. mars, og det er en fare for at han kan ha smittet andre personer da. I tillegg oppsøkte den ansatte selv legevakta som pasient, i forbindelse med innleggelse på søndag. Det er i den forbindelse frykt for at flere personer kan ha blitt smittet også på søndag.

- Vi har identifisert fem personer som var på jobb som ikke var fullt vaksinert. Det er ikke utelukkende snakk om helsearbeidere, men også folk som jobber med renhold eller vedlikehold, sier Steen til Dagbladet.

- Et tidsspørsmål før liv går tapt

Nylig kunne Folkehelseinstituttet opplyse om en kraftig økning i antall tilfeller av den dødelige sykdommen meslinger i Norge. Tilfellene har økt fra null i 2016 til ett i 2017 og 12 i fjor. Koblet opp mot den globale økningen er dette dramatisk, mener fastlege Kaveh Rashidi.

- Det er snakk om en nærmest utryddet sykdom som har begynt å spre seg igjen. Antallet som blir smittet og som dør stiger i Europa, det er en skummel utvikling. Det kan være et spørsmål om tid før liv går tapt også her i Norge, selv om det foreløpig ikke er noen som har mistet livet her til lands, sa han til Dagbladet på lørdag.

Hvert år tar sykdommen livet av 122 000 mennesker på verdensbasis, melder Verdens helseorganisasjon, WHO. Vaksinasjon er en av de mest effektive måtene å unngå sykdommer på, likevel brer skepsisen om seg.

Risikerer alvorlige seinskader

Før meslingvaksinen ble innført i Norge døde mellom fem og ti barn årlig av sykdommen. I år er det 30 år siden noen døde av meslinger her til lands. Men om den globale trenden med vaksineskepsis sprer seg til Norge, kan mange være i fare.

Det finnes nemlig ingen behandling som tar knekken på sykdommen, og viruset er et av de mest smittsomme vi kjenner til.

I verste fall kan det føre til dødsfall, men man risikerer også en rekke seinskader, forteller Rashidi. Øyeskader, blindhet og hjernehinnebetennelse er kjente komplikasjoner man risikerer å bli rammet av dersom man blir smittet.

- Det medfører spesielt stor risiko for folk som av ulike årsaker ikke kan ta vaksiner. Ved å ikke vaksinere deg selv eller barnet ditt er du med på å utsette disse for stor risiko, sa han.

Etterlyser folk på metal-konsert

Folkehelseinstituttet har bedt folk som kan ha vært i kontakt med den smittede personen om å kontakte helsepersonell.

«Personer som var på Legevakten i Storgata i Oslo tirsdag 12. mars mellom klokken 10 og 17 kan ha vært utsatt for smitte», skriver Folkehelseinstituttet.

Også personer som var på konsert med det finske metal-bandet Sonata Arctica på Parkteateret i Oslo onsdag 13. mars, kan ha blitt smitteutsatt.

«Personer som har vært tilstede på disse stedene på de aktuelle tidspunktene, som ikke selv er vaksinert eller har hatt meslinger, oppfordres til å kontakte lege dersom de utvikler symptomer på meslinger», skriver Folkehelseinstituttet.

De oppfordrer folk til å kontakte helsetjenesten per telefon.

− Det er høy vaksinasjonsdekning blant barn og unge i Norge, og de fleste voksne personer vil enten ha immunitet fra gjennomgått sykdom eller tatt vaksinen. Det kan oppstå noen flere tilfeller i forbindelse med dette tilfellet, men oppmerksomhet på symptomer hos personer som kan være utsatt for smitte kan bidra til å begrense videre spredning sier avdelingsdirektør Didrik Vestrheim ved Folkehelseinstituttet.

Meslinger er en svært smittsom virussykdom som skyldes meslingviruset (morbilli). Viruset spres ved dråpesmitte, og sykdommen dukker opp 10–14 dager etter smitte. Viruset gir først kraftige forkjølelsessymptomer, to feberperioder og typisk utslett med feber.

Om man utvikler symptomer på meslinger, anbefales det å kontakte lege per telefon, og ikke møte opp på legekontoret før mistanken om meslinger er avkreftet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer