Vaksinert kvinne i 30-åra døde

Tynset kommune opplyser at en ung kvinne døde av hjerneblødning. Kvinnen ble vaksinert med AstraZeneca-vaksinen ti dager før dødsfallet.

VAKSINERT: Tynset kommune opplyser at en ung kvinne døde av hjerneblødning. Kvinnen ble vaksinert med AstraZeneca-vaksinen ti dager før dødsfallet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En kvinne i 30-åra ansatt i Tynset kommune døde ti dager etter at hun ble vaksinert med AstraZeneca-vaksinen. Det skriver Tynset kommune i en pressemelding.

Det er ikke sikkert at dødsfallet kan knyttes til vaksinen, understreker kommunen.

Dødsfallet er nå rutinemessig meldt inn til legemiddelverket. Dødsårsaken er ikke identisk med det innmeldte dødsfallet i Danmark, som er blitt knyttet til vaksinen.

- Vi har fått en tragisk hendelse som sammenfaller med vaksinasjon i tidspunkt, men det er kanskje litt naturlig når situasjonen er som den er, sier kommuneoverlege Tor Halvor Bjørnstad-Tuveng, og understreker at flere millioner mennesker er vaksinert med vaksinen. Han understreker også all dokumentasjonen til nå tyder på at vaksinen er trygg.

CORONA: Det er meldt ett tilfelle av blodpropp etter vaksinasjon med AstraZenecas-vaksine i Norge, opplyser Legemiddelverket. Video: Jostein Sletten. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Hjerneblødning

På pressekonferansen fredag formiddag sa kommuneoverlege Bjørnstad-Tuveng også at kvinnen døde av hjerneblødning.

- Legemiddelverket og Folkehelseinstituttet tar saken på høyeste alvor og vil følge opp saken videre, opplyser kommunen.

I en pressemelding skriver FHI at de og Legemiddelverket har fått melding om dødsfallet, og at det ikke er konkludert med at det er en sammenheng mellom vaksinen og det uventede dødsfallet, men at dette vil bli grundig vurdert.

«Vi avventer flere opplysninger før hendelsen kan vurderes nærmere. Dødsfallet gjelder en yngre person som er helsearbeider. Det er ikke mistanke om at personen døde av blodpropp slik som tilfellet i Danmark», skriver FHI i pressemeldingen.

ADVARER: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier det kan bli aktuelt med nye nasjonale tiltak etter smitteøkningen de siste ukene. Foto: NTB / Håkon Mosvold Larsen Vis mer

Vaksinepause

Torsdag besluttet FHI å midlertidig stanse vaksinering med AstraZeneca-vaksinen etter mistanke om at den kan knyttes til tilfeller av alvorlig blodpropp. På nåværende tidspunkt har det ikke blitt konstatert en sammenheng, men helsemyndighetene trenger tid til å undersøke dette nærmere.

FHI opplyser at 121 820 personer har blitt registrert vaksinert med AstraZeneca-vaksinen i Norge.

«Per 9. mars var det mottatt 885 meldinger om mistenkte bivirkninger, hvorav 31 var alvorlige og 854 var lite alvorlige. Det er ikke meldt om hendelser med dødelig utfall tidligere», skriver de.

NOK MED EN DOSE: Johnson & Johnson vaksinen godkjennes i Norge. - Vaksinen viser god beskyttelse etter én dose, sier Sara Sofie Viksmoen Watle til Dagbladet. Video: Jostein Sletten / Forde Andresen Vis mer

Bivirkninger

Flertallet av meldingene gjelder vanlige og forventede bivirkninger, slik som smerter på stikkstedet, hodepine, generell uvelhetsfølelse med feber og frysninger, tretthet, kvalme og smerter i kroppen.

«Disse bivirkningene er kjent fra studiene som ligger til grunn for godkjenningene. Bivirkningen kommer gjerne første eller andre dag etter vaksinering og varer omtrent i 2-3 døgn», skriver FHI.

STOPPER: Smitteverndirektør Geir Bukholm forklarer hvorfor Norge stopper vaksineringen med AstraZenecas coronavaksine. Vis mer

Det vil forekomme uønskede medisinske hendelser blant personer som blir vaksinert i Norge. Dermed er det nødvendig å undersøke om det har en sammenheng med vaksineringen.

«Det kan være vanskelig å vite om en uønsket medisinsk hendelse som opptrer kort tid etter en vaksinasjon skyldes vaksinen eller om det bare er en tilfeldig tidsmessig sammenheng. Så snart alle opplysninger om hendelsen foreligger vil disse gjennomgås og årsakssammenheng med vaksine kan vurderes», skriver FHI.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer