Vaksinerte helsearbeidere gir færre eldredødsfall

Å vaksinere helsearbeidere som arbeider med eldre mot influensa gir lavere totaldødelighet blant de gamle, viser en oversikt fra Cochrane.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Å vaksinere helsearbeidere som arbeider med eldre mot influensa gir lavere totaldødelighet blant de gamle, viser en oversikt fra organisasjonen Cochrane.

Cochrane jobber med å utvikle informasjon om effekt av helsetiltak. Den nye oversikten sammenfatter funn fra fem studier med over 20.000 deltakere, skriver Dagens Medisin.

- Disse resultatene er interessante fordi vaksinering av helsearbeidere er en intervensjon som brukes i mange land for å forebygge sykdom og unødvendige dødsfall hos eldre i institusjoner, sier forsker Ingvil Sæterdal ved Kunnskapssenteret til nettstedet.

Cochrane-forskerne konkluderer med at å gi influensavaksine til helsearbeidere trolig fører til færre dødsfall og færre tilfeller av influensalignende sykdom blant de eldre.

Sæterdal påpeker samtidig at redusert totaldødelighet ikke nødvendigvis betyr at det er vaksinen som gir den positive effekten, da dette dreier seg om randomiserte studier.

- Det er moderat kvalitet på dokumentasjonen om at vaksineringen gir lavere totaldødelighet for denne gruppen. Oversikten fra Cochrane gir ikke klare svar om hvorvidt vaksineringen gir resultater, bare at totaldødeligheten er lavere blant den gruppen som får hjelp av vaksinerte helsearbeidere, sier hun.

(NTB)

LØSNING? Å vaksinere ansatte hjelper pasientene mot smitte, slår en ny undersøkelse fast.
FOTO: SCANPIX
LØSNING? Å vaksinere ansatte hjelper pasientene mot smitte, slår en ny undersøkelse fast. FOTO: SCANPIX Vis mer