Sykehusvaksinering:

Vaksinerte over hundre ledere

Flere av de vaksinerte ved Sykehuset i Vestfold kan ha vært på hjemmekontor, bekrefter sykehuset.

OMSTRIDT FORDELING: Sykehuset i Vestfold har vaksinert over hundre ledere. Her representert ved hovedsykehuset i Tønsberg. Foto: Fredrik Hagen / NTB
OMSTRIDT FORDELING: Sykehuset i Vestfold har vaksinert over hundre ledere. Her representert ved hovedsykehuset i Tønsberg. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert

Sykehuset i Vestfold har prioritert å vaksinere 13 direktører, klinikksjefer og beredskapsledere.

Disse kommer i tillegg til 97 seksjonsledere og 13 avdelingssjefer, viser tall Dagbladet har fått innsyn i.

Kan ha hatt hjemmekontor

Både Oslo universitetssykehus og Vestre Viken HF er blant helseforetakene som har valgt å prioritere flere i ledelsen for coronavaksine.

Flere av disse er uten pasientkontakt og ved OUS kan flere også ha vært på hjemmekontor.

Det samme kan være tilfellet med lederne ved Sykehuset Vestfold, bekrefter sykehuset til Dagbladet.

- Sykehuset fører ikke oversikt over hvor ansatte fysisk utfører sitt arbeid. Det kan ikke utelukkes at enkelt personell innen ledelse, beredskap og kritiske støttefunksjoner som er vaksinert, har hatt delvis hjemmekontor i perioder etter innstramning av tiltaksnivå i Vestfold-kommunene, opplyser kommunikasjonsdirektør Merete B. Lindahl til Dagbladet.

- Ikke utstrakt

Hva gjelder de 123 vaksinerte innen ledelsen, sier kommunikasjonsdirektøren at «seksjonsledere» og «avdelingssjefer» er ledere som i hovedsak har pasientkontakt eller leder medarbeidere som har pasientkontakt.

KØLAPP: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet svarer på hvordan man nå kan få vaksine ved å registrere seg. Programleder: Jeanette N. Vik / Dagbladet TV Vis mer

Sykehuset i Vestfold er blant sykehusene Dagbladet har mottatt flere tips om fra bekymrede ansatte som reagerer på vaksineprioriteringen.

- Kan dere forstå at det kan framstå feil å vaksinere ledere som kan ha vært på hjemmekontor, når mange ansatte som møter pasienter fortsatt ikke har vært vaksinerte?

- Sykehuset i Vestfold har ikke hatt utstrakt bruk av hjemmekontor, det er nødvendig at ledere ved sykehus er mye fysisk til stede. Delvis hjemmekontor har blitt brukt for enkelte funksjoner for å senke smittetrykket i tråd med lokale tiltak, svarer kommunikasjonsdirektøren og fortsetter:

- Sykehuset i Vestfolds planer for vaksinering har vært lagt fram for tillitsvalgte, som har gitt innspill i flere omganger. Det har ikke kommet kritiske tilbakemeldinger til ledelsen eller vaksineutvalget fra ansatte eller deres representanter på hvordan vaksinering er gjennomført.

Sykehuset legger til at de fleste som er vaksinert i ledelsen, er vaksinert i de siste puljene med vaksinering.

Fikk flere doser

De siste to ukene har spesialisthelsetjenesten mottatt 24 000 ekstra vaksinedoser, utover de allerede planlagte. Det var en avgjørelse som ifølge smitteverndirektør i FHI, Geir Bukholm, ble tatt av Helse- og omsorgsdepartementet.

- Folkehelseinstituttets rolle i saken har vært å finne en praktisk løsning for å gjennomføre vedtaket, sa Bukholm til Dagbladet.

På spørsmål fra Dagbladet har FHI tidligere klargjort at hvert enkelt regionale og lokale helseforetak har myndighet til selv å fordele vaksinedosene. De har likevel vært klare på at FHI i utgangspunktet pekte på ansatte med pasientkontakt.

- Vi har bedt om at funksjonaliteten i kritiske kliniske funksjoner blir prioritert. I utgangspunktet har vi pekt på personell med pasientkontakt. Men vi har bedt kommuner og sykehus vurdere dette selv, skrev Bukholm.

FORKLARER: Helseminister Bent Høie ble konfrontert med hvorfor regjeringen tilbød kongeparet vaksine. Video: Regjeringen.no Vis mer

Dagbladet har stilt sykehuset i Vestfold spørsmål om de mener valget om å vaksinere så mange i ledelsen samsvarer med FHIs føringer.

- De fleste ledere som er vaksinert er operative ledere ute i klinisk virksomhet. Vi kan ikke utelukke at det kan være enkelte tilfeller eller beslutninger i den praktiske gjennomføringen som kan kritiseres i etterkant, men mener vaksineringen i all hovedsak har vært i tråd med føringene fra FHI, sier Lindahl.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer