Coronaviruset i USA:

Vaksinerte slipper munnbind

Framgangen i bekjempelsen av coronapandemien i USA har vært overveldende, fastslår president Joe Biden i en tale til folket. Nå endrer landet også på munnbindreglene.

CORONA: USAs president Joe Biden talte om coronasituasjonen i USA tirsdag kveld. Før talen tok han av seg munnbindet, noe vaksinerte amerikanere også får gjøre i mange situasjoner framover. Foto: AFP / NTB.
CORONA: USAs president Joe Biden talte om coronasituasjonen i USA tirsdag kveld. Før talen tok han av seg munnbindet, noe vaksinerte amerikanere også får gjøre i mange situasjoner framover. Foto: AFP / NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Selv om vi fremdeles har en lang vei å gå i denne kampen - mye arbeid gjenstår i mai og juni før vi kommer til 4. juli - har vi hatt overveldende framgang takket være alle dere, det amerikanske folk, sa Biden i en tale fra Det hvite hus tirsdag kveld norsk tid.

4. juli feirer amerikanerne uavhengighetsdagen.

- Antall smittetilfeller og dødsfall faller, de faller dramatisk fra nivået de var på da jeg ble innsatt, fortsatte han.

Symbolsk mål

I disse dager har Biden fullført sine første 100 dager som president, og han kan skryte av at han nådd det symbolsk viktige målet med 200 millioner satte vaksiner.

Halvparten av alle amerikanere har nå fått minst én vaksinedose. En tredel har fått to doser og er således ferdig vaksinert.

VIL BEKJEMPE VÅPENVOLD: President Joe Biden legger fram en rekke tiltak for å få bukt med volden med skytevåpen i USA. Video: The White House Vis mer

Men etter hvert som mange som ønsket vaksinen, har fått den, går det tregere, og det blir en utfordring å overtale dem som er skeptiske, til å la seg vaksinere.

Vaksinering er blitt politisk, og det er særlig blant republikanerne at det er utbredt skepsis til vaksiner.

Nye målsettinger

Nye målsettinger for Biden inkluderer et løfte om at amerikanerne skal kunne samles med familie og venner 4. juli, og at flest mulig skoler skal åpne til høsten.

I januar da smitten var på topp, ble rundt 200 000 amerikanere smittet og 3000 døde per dag av corona. Tallet er sunket til under 60 000 smittede og mindre enn 700 døde i slutten av april.

Smitten synker for tiden i nesten alle delstatene, selv om noen, blant dem Michigan, er rammet av en ny smittebølge.

Løsner på tiltakene

KRØLL: Alt gikk som det måtte gå da USAs president Joe Biden inviterte 40 stats- og regjeringssjefer til et digitalt klimatoppmøte. Det ble selvsagt surr med teknikken. Video: AP / NTB Vis mer

Tirsdag kunngjorde også det amerikanske smittevernbyrået CDC at fullvaksinerte amerikanere ikke lenger trenger å bruke munnbind utendørs så lenge de ikke er midt i en stor folkemengde.

- Hvis du er ferdig vaksinert, kan du begynne å gjøre mange ting du måtte slutte å gjøre på grunn av pandemien, skrev CDC.

CDC har til nå anbefalt folk å bruke munnbind utendørs dersom det ikke er mulig å holde to meters avstand.

Fullvaksinerte anbefales fortsatt å bruke munnbind på konserter, ved parader og idrettsarrangement utendørs.

I tillegg sier de at folk som ikke er vaksinert ikke trenger å bruke munnbind når de går tur, sykler eller jogger alene eller med andre i husholdningen.

Sendes til utlandet

LER: Joe Biden holdt sin første offisielle pressekonferanse som president i USA. Video: AP. Vis mer

Siden så mange nå er vaksinert, og USA har skaffet til veie nok vaksiner til hele sin egen befolkning, vil Bidens administrasjon sende 60 millioner doser USA-produsert AstraZeneca-vaksine til andre land.

Den svensk-britiske AstraZeneca-vaksinen er ennå ikke godkjent til bruk i USA, men den trengs trolig heller ikke for å ferdigvaksinerte amerikanerne.

USA måtte tåle sterk kritikk for å holde vaksinene for seg selv. Men i forrige uke ble det bestemt å sende 4 millioner vaksiner til Mexico og Canada, og mandag sa USA at de vil sende hjelp til India der smitten eksploderer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer