Sykehusvaksiner:

Vaksinerte toppledere

Helse Fonna har prioritert tre toppledere for coronavaksine. FHI har i utgangspunktet pekt på at personell med pasientkontakt skal prioriteres.

OMSTRIDT VAKSINEFORDELING: Helse Fonna har blant annet vaksinert tre toppledere som i vaksinasjonsperioden har hatt delvis anledning til å være på hjemmekontor. Her fra Haugesund sykehus. Foto: Jan Kåre Ness / NTB
OMSTRIDT VAKSINEFORDELING: Helse Fonna har blant annet vaksinert tre toppledere som i vaksinasjonsperioden har hatt delvis anledning til å være på hjemmekontor. Her fra Haugesund sykehus. Foto: Jan Kåre Ness / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet har gjennom flere saker omtalt vaksineprioriteringene ved norske sykehus.

Da FHI ved årsskiftet besluttet at helsevesenet skulle få et visst antall av tilgjengelige vaksinedoser i Norge, viser tall Dagbladet har søkt innsyn i at OUS blant annet besluttet å vaksinere flere ledere som i denne perioden kan ha vært på hjemmekontor.

Det er de heller ikke alene om.

- Delvis hjemmekontor

Tall Dagbladet har fått innsyn ifra Helse Fonna, som består av sykehusene Haugesund, Stord, Odda og Valen, viser at også de har prioritert flere av ledelsen for de relativt få vaksinene helsevesenet skulle få innledningsvis.

Blant disse er tre toppledere og 31 mellomledere.

Hva gjelder de vaksinerte i toppledelsen skriver sykehuset til Dagbladet at disse har hatt anledning til å ha delvis hjemmekontor i perioden vaksinasjonen har pågått.

Helse Fonna, ved administrasjonssjef Aunn Gunn Løklingholm, skriver videre i sitt innsynssvar at mellomlederne « i stor grad arbeider klinisk i tillegg til ledelse, og har derfor har hatt avgrenset mulighet for hjemmekontor».

Det samme gjelder for merkantile stillinger (kontorjobber journ. anm) og helsesekretærer, opplyses det i innsynssvaret.

Pekte på ansatte med pasientkontakt

På spørsmål fra Dagbladet opplyser Løklingholm at toppledelsen totalt består av tolv personer.

Det er altså tre av disse tolv som ble prioritert.

Det opplyses videre at disse er vaksinerte av hensyn til både generell og smittevernfaglig beredskap.

I Folkehelseinstituttets notat om mulige kriterier for å prioritere mellom helsepersonellgrupper i spesialisthelsetjenesten, datert 29.12.20, skriver FHI at prioriteringen av helsepersonell «må ha et klart formål, særlig når alternativkostnaden av å vaksinere helsepersonell er at risikogrupper må vaksineres seinere».

Vaksiner er enn så lenge et knapphetsgode i Norge og bare en halv million har så langt blitt vaksinert.

Fortsatt er det mange i aldersgruppen 50 til 70 år som har underliggende sykdommer og høy risiko for innleggelse og død ved smitte, som ikke er vaksinert.

ASTRAZENECA: Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, mener det er viktig at man får tid til å vurdere AstraZeneca-vaksinen. Video: Dagbladet. Vis mer

FHI har opplyst til Dagbladet at hvert enkelt helseforetak selv har myndighet til å fordele vaksiner.

Likevel gjorde områdedirektør ved FHI, Geir Bukholm, det klart at FHI i utgangspunktet har pekt på personell med pasientkontakt.

- Vi har bedt om at funksjonaliteten i kritiske kliniske funksjoner blir prioritert. I utgangspunktet har vi pekt på personell med pasientkontakt. Men vi har bedt kommuner og sykehus vurdere dette selv, skrev Bukholm til Dagbladet i forrige uke.

Forsvarer prioriteringen

På spørsmål fra Dagbladet om helseforetaket mener deres vaksineprioritering samsvarer med FHIs svar som nevnt over, svarer administrasjonssjefen følgende:

- Ja, Helse Fonna har prioritert all vaksinering i anledning å opprettholde kritiske, kliniske funksjoner i foretaket.

Per i dag er bortimot halvparten av de ansatte ved Helse Fonna vaksinerte. Når den pågående vaksinasjonsrunden er ferdig, vil omkring tre fjerdedeler av de ansatte være vaksinert, opplyser Løklingholm.

I tallene Helse Fonna har gitt innsyn i, oppgis det at 79 sykepleiere så langt har fått to doser, mens 374 sykepleiere har fått én dose.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer