Vaksinestøtte til Raymond:
- Politikerne tør ikke

Vaksinene bør gå til det sentrale østlandsområdet, er medisinprofessor Reidun Førdes klare råd. Hun var med i regjeringens ekspertgruppe og gir full støtte til byrådsleder Raymond Johansen.

HVEM SKAL FÅ? Medisinprofessor Reidun Førde var med i regjeringens ekspertutvalg for hvem som skal få coronavaksinen først. Hun mener - som utvalget - at geografi bør få betydning, særlig når smitten er skjevt fordelt i landet. Foto: Terje Pedersen / NTB
HVEM SKAL FÅ? Medisinprofessor Reidun Førde var med i regjeringens ekspertutvalg for hvem som skal få coronavaksinen først. Hun mener - som utvalget - at geografi bør få betydning, særlig når smitten er skjevt fordelt i landet. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Vi trakk fram tre faktorer for prioritering. Risiko for alvorlig sykdom og død der alder slår kraftig ut, geografisk variasjon og utsatte yrkesgrupper. Nå ser vi veldig tydelig at smitten er veldig ulikt fordelt i landet. Jeg står fast på det vi sa at det er flere grunner til å prioritere områder med mye smitte og tett bebyggelse, sier Reidun Førde.

Førde er nestor innenfor medisinsk etikk og professor ved Universitet i Oslo. I høst var hun med i regjeringens ekspertgruppe om hvordan coronavaksinen skal prioriteres.

- Risikoen for smitte er mye større og tiltakene mer inngripende der mange mennesker bor tett. Risikoen for belastning for helseinstitusjonene samt følgene av nedstenging av samfunnet, er også mye større. Alle disse tingene er nå i spill, slik jeg ser det, fortsetter Førde.

Regjeringen har imidlertid ikke fulgt alle rådene fra ekspertgruppen. Mest kontroversielt spres nå vaksinen jevnt - og tynt - utover hele landet.

By mot land

«Det er vanskelig å forutsi hvordan smittesituasjonen vil se ut når koronavaksinene blir tilgjengelige», skrev ekspertutvalget om geografisk prioritering i sin rapport.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer