Coronavaksine:

Vaksinetrøbbel: - Uheldig

Fredag vil Det europeiske legemiddeltilsynet beslutte om vi får en tredje godkjent coronavaksine. I opptakten har det oppstått problemer.

Bjørn Guldvog om vaksiner. Reporter: Frode Andresen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fredag 29. januar er det ventet at Det europeiske legemiddeltilsynet (EMA) vil fatte en beslutning om godkjenning av AstraZenecas vaksinekandidat. I opptakten til dette har det oppstått problemer med produksjonen, samt at det spekuleres på om vaksinene kan få en begrenset godkjenning.

Fredag opplyste Folkehelseinstituttet at vaksineprodusenten AstraZeneca har varslet dem om at Norge kan få i underkant av 200 000 vaksinedoser i februar, dersom vaksinen blir godkjent. Opprinnelig var de forespeilet en leveranse på 1,1 millioner doser i februar. FHI anslår at dette kan forsinke Norges vaksineringsplan med én til to måneder.

- Det var uheldig, og det er uheldig at vi ikke har en større forutsigbarhet fra vaksineprodusentene, sier helsedirektør Bjørn Guldvog til Dagbladet og fortsetter:

- Jeg kjenner ikke til hva som er bakgrunnen for dette, men samtidig kan vi håpe på gode nyheter i månedene som kommer. Det er flere andre vaksineprodusenter som gjør sitt beste for å få godkjent sine vaksinekandidater, og vi håper at det går raskere enn vi tidligere har planlagt for.

Problemer med produksjon

Forsinkelsen gjelder for hele Europa. På en pressekonferanse tirsdag opplyste helseminister Bent Høie at EU, som har utarbeidet vaksineavtalene som Norge omfattes av, jobber med å få oversikt over situasjonen, hva dette betyr og hva som er forventet leveranser framover.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer