-Vaksinér mot hjernehinnebetennelse

Norske eksperter er uenige i hvordan man skal beskytte befolkningen mot hjernehinnebetennelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Norge har gjentatte ganger blitt kritisert internasjonalt for ikke å fjerne smittefaren ved hjernehinnebetennelse. De nasjonale retningslinjene for smittevern er ikke gode nok.

Det sier avdelingsoverlege og professor Bjørn-Erik Kristiansen ved det medisinske laboratoriet Telelab Skien. I romjula døde to barn i Oslo av hjernehinnebetennelse.

Kristiansen er sterkt uenig med Folkehelsa som ikke vil sette i gang med massevaksinasjoner for å hindre spredningen av hjernehinnebetennelse.

Smittefarlig

- Folkehelsa har selv presentert materiale som viser at ti prosent av smittetilfellene kan henge sammen, hjernehinnebetennelse er derfor mer smittefarlig enn helsemyndighetene vil innrømme.
Kristiansen sto bak en undersøkelse som ble publisert i det anerkjente medisintidskriftet British Medical Journal i september i fjor. Undersøkelsen slo fast at metodene som brukes i Norge ikke er gode nok.

- Når det først dukker opp et tilfelle, er det viktig å hindre at smitten får spre seg, men i tillegg må man utrydde smitten, ikke bare hindre at smitten går i kroppen ved å gi en penicillinkur, framholder Kristiansen.

Skepsis

Både Kristiansen og kritikken fra det internasjonale forskningsmiljøet er blitt møtt med skepsis. - Behandlingen av meningokokk-bakterien er en kontroversiell sak. Ulempen ved å gi antibiotika til store samfunnsgrupper for å hindre spredning, er at bakteriene kan bli resistente hos enda flere. Det er heller ikke sikkert at antibiotikaen kan hindre at det kommer nye tilfeller, sier overlege Karl-Olaf Wathne ved barnemedisinsk senter på Ullevål.

Meningokokkene er bakterier som finnes i halsen også til folk som er helt friske, og 20 prosent av oss kan ha bakterien i halsen uten å bli syk.