Covid-19 i Norge:

Vakte uro på Stortinget

Stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn (V) omtaler helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) som diffus og vag i en meningsutveksling om corona på Stortinget, noe han opplevde som urovekkende.

- BEDRE FORBEREDT: Helseminister Ingvild Kjerkol sier at regjeringen er opptatt av å være bedre forberedt på en forverret og ny utvikling enn de var i fjor høst. Foto: Alf Simensen / NTB
- BEDRE FORBEREDT: Helseminister Ingvild Kjerkol sier at regjeringen er opptatt av å være bedre forberedt på en forverret og ny utvikling enn de var i fjor høst. Foto: Alf Simensen / NTB Vis mer
Publisert

Nylig møttes helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) og stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn (V) til debatt på Stortinget om håndteringen av en eventuell smittebølge til høsten. Rotevatn synes at Kjerkols opptreden var urovekkende.

- Jeg synes at det var overraskende at helseministeren gikk så langt som hun gjorde i å åpne for å innføre nye smitteverntiltak igjen. Jeg stilte disse spørsmålene fordi at det er grunn til å tro at man altfor lett skal ta i bruk disse verktøyene igjen, for eksempel munnbindkrav eller tidlig skjenkestopp, når smittespredningen begynner å øke, sier Rotevatn til Dagbladet.

Blant annet spurte Rotevatn Kjerkol om hun er trygg på at sykehusene vil tåle en smittebølge med kjente covid-19-varianter denne høsten, men Kjerkol kunne verken svare «ja» eller «nei» på spørsmålet. Hun sa imidlertid at det framover vil sitte enda lenger inne enn før å innføre inngripende tiltak mot covid-19.

- Jeg forventet at helseministeren skulle si at det er uaktuelt å stenge ned samfunnet igjen, og at vi må leve med viruset. Men jeg synes egentlig at hun var ganske diffus og vag, og det var urovekkende, sier Rotevatn.

Om helsevesenet ikke vil tåle en ny smittebølge, mener Rotevatn at Stortinget må få vite det nå.

- Vi kan ikke tilpasse vår frihet til helsevesenets kapasitet. Det er helsevesenet som må tilpasses. Om helsevesenet ikke vil tåle en ny smittebølge, må Stortinget få vite det nå. For i så fall må vi gripe inn umiddelbart og ta de grepene som kreves - enten det gjelder penger, arbeidstidsregler eller organisering.

STORTINGSREPRESENTANT: Sveinung Rotevatn (V). Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
STORTINGSREPRESENTANT: Sveinung Rotevatn (V). Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Kjerkol: Godt forberedt

Kjerkol mener at hun i debatten var tydelig på at regjeringen har laget en strategi og beredskapsplan for videre håndtering av pandemien. Hun trekker fram god overvåkning, gode planer og vaksinasjon som de viktigste forutsetningene for å leve med covid-19 framover.

- Vi er i stand til å reagere raskt dersom det kommer indikasjoner på at viruset truer med å gi en betydelig sykdomsbyrde eller kritisk belastning av helsetjenesten, sier Kjerkol til Dagbladet.

Hun sier at helsevesenet er godt forberedt om det kommer en ny smittebølge til høsten.

- Regjeringen er opptatt av at vi skal være bedre forberedt på en forverret og ny utvikling enn det vi var i fjor høst. Gjennom strategien og beredskapsplanen er vi bedre forberedt og har flere verktøy enn vi hadde da.

BESKJED: Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) med klar beskjed på sin første coronapressekonferanse: - Pandemien er ikke over. Foto: NTB Vis mer

Sannsynlig med ny bølge

Overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet sier til Dagbladet at Norge sannsynligvis vil bli rammet av økt smittespredning igjen.

- Epidemien kommer sannsynligvis til å øke igjen seinest utpå høsten, kanskje tidligere hvis det dukker opp en ny variant som sprer seg bedre enn dagens omikronvariant, BA.2, sier Aavitsland til Dagbladet.

Overlegen opplever det som lite sannsynlig at det vil bli nødvendig med inngripende, kontaktreduserende tiltak til høsten.

- Det er lite sannsynlig at det skal bli nødvendig med noen tiltak utover vaksinasjon av flere aldersgrupper og nye legemidler til behandling av de eldste for å håndtere en økning av epidemien forårsaket av omikronvarianten, sier Aavitsland.

- Dersom neste bølge av epidemien blir med omikronvarianten, er vi ganske sikre på at sykehusene vil kunne håndtere det ventede nivået av innleggelser. En ny, fjerde vaksinedose til de eldre vil redusere problemet betydelig.

OVERLEGE: Preben Aavitsland ved FHI. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
OVERLEGE: Preben Aavitsland ved FHI. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer

Vaksinering

Helsedirektør Bjørn Guldvog presiserer overfor Dagbladet at pandemien ikke er over, og at man må være forberedt på en ny smittebølge i Norge. Videre sier han at Helsedirektoratet antar at en ny bølge med en gammel variant vil kunne håndteres uten å innføre inngripende smitteverntiltak.

- Jeg er trygg på at vi er bedre forberedt enn noen gang tidligere, fordi vi har fått mye kunnskap og erfaring med de virusvariantene som har sirkulert i befolkningen tidligere, sier Guldvog til Dagbladet og fortsetter:

- Hvis vi klarer å gi oppfriskningsdoser tidlig nok til mange nok, vil trolig risikoen for alvorlig overbelastning på tjenestene ikke være så høy.

HELSEDIREKTØR: Bjørn Guldvog. Foto: Javad Parsa / NTB
HELSEDIREKTØR: Bjørn Guldvog. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer

- Ikke én gang til

Rotevatn er bekymret for at Norge vil møte høstens ventede smittebølge uten å være tilstrekkelig forberedt.

- Jeg er bekymret for at vi skal gjøre det fordi at folk glemmer så lett. Nå er det lett å tenke at dette ikke vil bli et problem igjen, men det er viktig å være klar over at smittespredningen kommer til å øke. Tidligere har smittespredningen økt når det har blitt kaldt ute og folk har oppholdt seg mer inne, og det kommer til å skje igjen, sier Rotevatn.

- Det vil ikke være akseptabelt om regjeringen innfører nye smitteverntiltak fordi intensivkapasiteten er truet, for eksempel om vi i november opplever høye smittetall og det begynner å komme uromeldinger fra helsevesenet. En slik situasjon kan vi ikke havne i en gang til.

- Hva skulle du ha ønsket at Kjerkol svarte på ditt konkrete spørsmål?

- Jeg skulle ha ønsket at hun svarte følgende: «Nei, regjeringen kommer ikke til å innføre inngripende smitteverntiltak mot virus som vi kjenner til og har vaksiner imot».

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer