DELER HISTORIENE: Delal Sidny (23) fra Karlstad har siden 2014 har jobbet med å ta vare på jenter og kvinner som har rømt fra terroristorganisasjonen IS, i Kurdistan i nord-Irak. Nå deler hun historien til en av disse jentene. Foto: Privat
DELER HISTORIENE: Delal Sidny (23) fra Karlstad har siden 2014 har jobbet med å ta vare på jenter og kvinner som har rømt fra terroristorganisasjonen IS, i Kurdistan i nord-Irak. Nå deler hun historien til en av disse jentene. Foto: PrivatVis mer

- Vaktene kunne voldta henne fem ganger om dagen

Svenske Delal (23) tar vare på jenter som har flyktet fra IS.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Svenske Expressen forteller historien om Delal Sidny (23) fra Karlstad, som siden 2014 har jobbet med å ta vare på mennesker som har rømt fra terroristorganisasjonen IS, i Kurdistan i nord i Irak.

En av dem er den 17 år gamle jenta hun har valgt å kalle Suzan.

- Valgte ut jomfruene Til Delal har Suzan fortalt om hvordan menn fra IS invaderte hjembyen hennes, og plukket ut en gruppe jenter, og at hun var en av disse.

- De undersøkte hvilke av jentene som var jomfruer og ikke. Jomfruene ble deretter tatt med inn på et rom med mellom 30 og 40 menn. De ble stilt på rekke, før mennene bestemte seg for hvilke jenter de ville ha, sier Delal til Expressen.

Suzan ble plukket ut av en tsjetsjensk mann, ifølge Delal. Han kjøpte også to andre jenter, og stilte dem opp foran seg hver eneste morgen.

Voldekter - Han luktet på dem, tok på dem og bestemte seg deretter for hvem av dem han ville ha for dagen. Når han var på vakt fikk livvaktene velge seg ut jentene. De var voldsomme mot Suzan. Ifølge henne selv kunne de voldta henne fem ganger daglig.

- De slo henne om hun ikke siterte fra koranen, samtidig som de... ja gjorde sitt med henne. De helte kokende vann på henne og de pisket henne, sier Delal.

Suzans lillesøster, som bare var ti år gammel, ble gitt bort i gave til en høyt ansett IS-soldat, ifølge 23-åringen.

Det har vært flere rapporter om massevoldtekter begått av IS-menn, og yezidi-kvinner som er blitt solgt, tvangsgiftet med IS-krigere og voldtatt på åpen gate. I oktober i fjor kom det vitnemål om at Yezidi-kvinner ble holdt som «sexslaver» av IS.

Delte historien Delal forteller til Expressen at det å høre historien til Suzan og de andre jentene har vært krevende.

- Å sitte foran ei 17 år gammel jente som forteller om slike ting som det skulle vært noe normalt, var helt ufattelig. Det var vanskelig å ikke bryte sammen, sier Delal.

Det var på Facebook hun først fortalte historien til Suzan. Innlegget har senere blitt delt mer enn 10 000 ganger.

- Jeg skrev det i ren frustrasjon over at dette skjer, og at disse jentene og kvinnene ikke får hjelp, sier Delal.

- UFATTELIG:  - Å sitte foran ei 17 år gammel jente som forteller om slike ting som det skulle vært noe normalt, var helt ufattelig. Det var vanskelig å ikke bryte sammen, sier Delal til Expressen. Foto: Privat
- UFATTELIG: - Å sitte foran ei 17 år gammel jente som forteller om slike ting som det skulle vært noe normalt, var helt ufattelig. Det var vanskelig å ikke bryte sammen, sier Delal til Expressen. Foto: Privat Vis mer