- Vaktene nektet brannvesenet adgang til fengselet

I mens brant over 350 innsatte i hjel på cellene sine.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet). Så mange som 356 personer døde i fengselsbrannen i Comayagua i Honduras i går, de fleste av dem fanger — og de fleste på cellene sine.

Nå viser det seg at omfanget av katastrofen kunne vært mye mindre. Brannmannskapene skal ha blitt nektet tilgang til fengselet fra vakter som hevdet at det var et fangeopprør på gang.

Tente på madrassen Ifølge nyhetsbyrået Ap var det en av de innsatte som startet brannen ved å tenne på madrassen sin. Han hadde bare minutter før ringt til myndighetene i staten og skrek at han ville brenne fengselet ned til grunnen.

Fordi brannstasjonen ligger rett ved fengselet tok det bare et par minutter fra brannen ble varslet til brannvesenet var på plass.

Men i 30 minutter ble brannmennene nektet å nærme seg fengselet. En håndfull vakter som var på stedet, hevdet at det var et fangeopprør på gang, og at de desperate skrikene fra innsiden av fengslet var fra opprøret.

Da brannvesenet endelig fikk tilgang til fengselet kunne de ikke finne nøkler til cellene eller vakter som kunne hjelpe dem med dette.

Overfylt Selv om fengselet bare var beregnet på 500, var så mange som 856 innsatte sperret inne i fengselet, viser en rapport som Honduras myndigheter tidligere denne måneden sendte til FN, ifølge AP. 

Over halvparten av fangene satt fengslet uten å være dømt, ifølge den samme rapporten.

På nattetid, som var tidspunktet da den katastrofale brannen brøt ut, var det bare 12 fangevoktere på jobb i fengselet.

FLYKTER:  Soldater som holdt vakt utenfor fengselet i går, ble jaget av rasende pårørende. Foto: AP Photo/Fernando Antonio/Scanpix
FLYKTER: Soldater som holdt vakt utenfor fengselet i går, ble jaget av rasende pårørende. Foto: AP Photo/Fernando Antonio/Scanpix Vis mer

Brannmannskaper forteller om helvetesliknende scener på innsiden.

- Vi så forferdelige ting da vi prøvde å slukke brannen. Innsatte prøvde å gjøre alt for å klare å rømme, sier Josue Garcia, talsmann for brannvesenet i Comayagua, til AP.

Blant annet skal det ha vært overfylt av omkomne i dusjene. De innsatte som kom seg løs håpet trolig at vannet skulle beskytte dem.

Rasende pårørende samlet seg i går utenfor fengselet. Noen kastet steiner på politiet og forsvaret som holdt vakt utenfor.

FØRES VEKKK:  En skadd fange føres vekt av politiet etter brannen. Over 350 personer er bekreftet omkommet. Foto:  REUTERS/Oswaldo Rivas/Scanpix
FØRES VEKKK: En skadd fange føres vekt av politiet etter brannen. Over 350 personer er bekreftet omkommet. Foto: REUTERS/Oswaldo Rivas/Scanpix Vis mer